ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πυροδοτεί τη «βόμβα» η κυβέρνηση! Δρομολογεί διπλή αύξηση - Τα σενάρια και το ΑΕΠ

Κατώτατος μισθός: Πυροδοτεί τη «βόμβα» η κυβέρνηση! Δρομολογεί διπλή αύξηση - Τα σενάρια και το ΑΕΠ

Πόσο αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός - Επανέρχονται τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δρομολογεί η κυβέρνηση μέσα στο 2022.Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η αύξηση θα γίνει σε δυο δόσεις και θα συμπεριλαμβάνεται ένα νέο πακέτο στήριξης που θα πηγάζει από την υψηλότερη ανάπτυξη.

Τον Ιανουάριο του 2022 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% στα 663 ευρώ και στη συνέχεια θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς φορείς και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί νέα αύξηση που μπορεί να φτάσει το 5%. Οι σχετικές αποφάσεις και το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό μεγέθυνσης της οικονομίας.

Πάντως απο την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς, συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Επισημαίνεται ότι λόγω της μείωσης κατά 1,63% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι εργαζόμενοι (από 15,75% σε 14,12%), είχε ήδη υπάρξει και μία επιπλέον ενίσχυση του κατώτατου μισθού. Για ένα μισθωτό πλήρους απασχόλησης που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ το συνολικό όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 10,6 ευρώ/μήνα ή 148,3 ευρώ/έτος (14 μισθοί).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Επίθεση με βιτριόλι: «Σοβαρά στοιχεία» θα καταθέσει αυτόπτης μάρτυρας

Κορονoϊός: Προειδοποίηση Σαρηγιάννη - «Τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 4.000 τέλη του μήνα»