ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΕΦΚ καυσίμων: Δημοσιονομικό κόστος 1 δισ. ευρώ, αλλά και ελάφρυνση 1.000 ευρώ ανά οικογένεια

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η εξαγγελία που ξεχώρισαν οι παραγωγικοί φορείς από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η εξαγγελία που ξεχώρισαν οι παραγωγικοί φορείς από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα .
INTIME

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η εξαγγελία που ξεχώρισαν οι παραγωγικοί φορείς από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ, καθώς η πρόταση που παρουσίασε θα οδηγούσε σε μεγάλη ελάφρυνση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και θα μείωνε τα κόστη παραγωγής και διακίνησης προϊόντων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αναχαίτηση της ακρίβειας, προέταξε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 50% στη βενζίνη και κατά 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τί συνεπάγεται στην πράξη αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Αμόλυβδη βενζίνη

Σήμερα ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Μια μείωση κατά 50% θα οδηγούσε τον ΕΦΚ στα 350 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Η παρέμβαση αυτή θα είχε δημοσιονομικό κόστος 380 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό . Αλλά θα οδηγούσε σε ένα όφελος κατ΄ ελάχιστον 20 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή ή 8 ευρώ το γέμισμα. Σε ετήσια βάση το κέρδος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό θα ήταν άνω των 400 ευρώ.

Πετρέλαιο κίνησης

Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο κίνησης. Σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σε 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Μια μείωση κατά 20% θα οδηγούσε τον ΕΦΚ στα 328 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Η παρέμβαση αυτή θα είχε δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Σε ετήσια βάση το κέρδος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό θα ήταν άνω των 200 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης η παρέμβαση είναι πιο ριζοσπαστική. Σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσής ανέρχεται σε 280 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Μια μείωση κατά 93% θα οδηγούσε τον ΕΦΚ στα 20 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Η παρέμβαση αυτή θα είχε δημοσιονομικό κόστος 425 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Στην πράξη θα μείωνε την τιμή του καυσίμου από το 1 ευρώ το λίτρο (που αναμένεται να κινηθεί στις 15 Οκτωβρίου πανελλαδικά), στο 0,60 ευρώ το λίτρο περίπου. Αυτό για ένα νοικοκυριό που μένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων συνεπάγεται εξοικονόμηση 600 ευρώ το χρόνο!

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 1,065 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς καυσίμων θεωρούν πως αυτό θα περιοριζόταν αισθητά, αφενός διότι η κατανάλωση καυσίμων θα αυξανόταν, αφετέρου διότι θα περιοριζόταν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το πλέον σημαντικό είναι πως μια μέση ελληνική οικογένεια (μεσαία τάξη) θα έβλεπε το κόστος καυσίμων της σε ετήσια βάση να μειώνεται κατά 1.000 ευρώ περίπου.

Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα ποσά των σημερινών ΕΦΚ ανά είδος καυσίμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Μετέφερε 4,5 κιλά κοκαΐνης με «ξεκάρφωμα» τον 11χρονο γιο της και σφραγίδα «Dior»

AUKUS: Ιδού γιατί έφυγαν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν - Ο νέος ψυχρός πόλεμος

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση: Οι ανακοινώσεις, η υποχρεωτικότητα και τα «καυτά» ερωτήματα