ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα και νέο πακέτο στήριξης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Πετρέλαιο θέρμανσης
Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα καύσιμα για τους πολίτες.
INTIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Χωρίς κανένα πραγματικό πλάνο για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την σοβαρή ενεργειακή κρίση που ήδη μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη κινείται η κυβέρνηση, με κάποιους υπουργούς να αρέσκονται στο να ωραιοποιούν καταστάσεις και να καθησυχάζουν επικαλούμενοι πακέτα παρεμβάσεων που έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Εν μέσω έντονης κριτικής το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιγράψει πιθανές παρεμβάσεις στήριξης που θα είναι συμβατές με την Κοινοτική νομοθεσία.

Ενώ το ράλι στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας είναι ασταμάτητο, οι τιμές του φυσικού αερίου διαρκώς αυξάνονται, και το πετρέλαιο κινείται διαρκώς προς τα πάνω, κυβερνητικά στελέχη νουθετούν τους πολίτες να μην ανησυχούν για την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνουν.

Μεταξύ αυτών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε συνέντευξη του χθες στο Κανάλι Ένα υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού» και ότι ο πληθωριστικός κύκλος που τροφοδοτείται από τις ενεργειακές τιμές καλύπτεται από το στοχευμένο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει κυβέρνηση.

Το δυστύχημα είναι ότι την ίδια ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή έσπαγε το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο στην χονδρεμπορική αγορά ήταν στα 134 ευρώ η μεγαβατώρα και βάσει αυτής της τιμής η κυβέρνηση σχεδίασε την επιδότηση των 18 ευρώ ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλά λόγια η εκτόξευση των τιμών στην χονδρεμπορική έχει ήδη καταστήσει «ξεπερασμένο» το μετρό της επιδότησης που έδωσε η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν απροστάτευτά από το ενεργειακό κόστος.

Ίδια εικόνα εμφανίζεται και στο φυσικό αέριο, όπου στην ολλανδική αγορά, η οποία είναι η αγορά αναφοράς για το φυσικό αέριο, οι τιμές παράδοσης Νοεμβρίου πήραν χθες εκ νέου την ανιούσα και ενισχύθηκαν κατά 18% στα 104 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Να σημειωθεί πως το μετρό της έκπτωσης κατά 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου λήφθηκε όταν η τιμή ανά θερμική μεγαβατώρα ήταν στα 84 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα, η έκπτωση που παρέχει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου στα 84 δολάρια ανά βαρέλι, υψηλότερα σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν φοβίσει ήδη τους καταναλωτές που αναμένουν να έρθει πιο κοντά η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα.

Τέλος, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήδη έχει αγγίξει πανελλαδικά το 1,80 ευρώ με το κόστος για τα νοικοκυριά να είναι δυσβάσταχτο καθώς πλέον πληρώνουν έως και 20% περισσότερο σε σχέση με όσα πλήρωναν προ εξαμήνου για να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους.

Νέα μέτρα στήριξης

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα προσθετα μέτρα στήριξης θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στην Βουλή. Το εύρος αυτών των πρόσθετων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού, αλλά κι από το τελικό ύψος της ανάπτυξης του 2021.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται θα είναι συμβατές αφενός με την «ρήτρα διαφυγής» που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (στη βάση της οποίας έχει «παγώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς τους δημοσιονομικούς τους όρους), αφετέρου θα ακολουθούν την λογική της «εργαλειοθήκης» που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την αντιμετώπιση του κύματος της ενεργειακής ακρίβειας.

Αυτό σημαίνει πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Στη βάση αυτή εξετάζεται σε πρώτη φάση ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

H άγνωστη ιστορία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άγγελου που την φώναζε «γιαγιά»

Μίκης Θεοδωράκης: Το περιεχόμενο της διαθήκης και τα ασφαλιστικά μέτρα του Νοεμβρίου

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες - Προσοχή στις περιοχές που πλημμύρισε ο «Μπάλλος» (vid)