ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση και τράπεζες επιταχύνουν το συντονισμό για να αποτρέψουν απάτες τύπου phishing

Κυβέρνηση και τράπεζες επιταχύνουν το συντονισμό για να αποτρέψουν απάτες τύπου phishing
Pixabay

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρεί η δημιουργία του συντονιστικού κέντρου κατά των διαδικτυακών απατών, μιας ειδικής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας που θα επικουρείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η δημιουργία συντονιστικού κέντρου αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχε προ ημερών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην εξαπάτηση πολιτών από απατεώνες, που τους αποσπούν τα στοιχεία των καρτών τους με την μέθοδο του phishing, (ψαρέματος), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων και αποσπούν τραπεζικές καταθέσεις.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα μέλη που θα μετέχουν στο συντονιστικό όργανο. Κεντρικό ρόλο αναμένεται να έχουν ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Πάσχας, και ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, Σπυρίδων Ανδρονικάκης, που είναι παράλληλα Γενικός Διευθυντής και Chief Risk Officer της Alpha Bank.

Κυβέρνηση και τράπεζες επιταχύνουν το συντονισμό τους καθώς οι ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing έχουν αυξηθεί το 2021 πάνω από 500%. Απο τα 6,5 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στο 9μηνο του 2020, την αντίστοιχη εφετινή περίοδο το ποσό εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.

Πως γίνεται το phishing

Ο όρος phishing αναφέρεται στα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σκοπό έχουν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες τους και να γνωστοποιήσουν στους επιτήδειους δράστες προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας των θυμάτων.

Οι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις αποκτούν παράνομη πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των θυμάτων και υποκλέπτουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασής τους στις διαδικτυακές τραπεζικές πλατφόρμες. Εν συνεχεία, με τη χρήση των στοιχείων αυτών εκδίδουν εξουσιοδοτήσεις, μέσω υπηρεσιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήθεν για λογαριασμό αυτών. Αφού εκδώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, οι δράστες χρησιμοποιούν «αχυράνθρωπους» για να εκδώσουν νέες κάρτες SIM για λογαριασμό των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να παρακάμψουν τις διαδικασίες ασφαλείας του e-banking (αποστολή SMS ή VIBER κειμένου στους πελάτες με μοναδικό κωδικό για κάθε συναλλαγή) και να αφαιρέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματα.

Εκτός από το phishing έχουμε και το smishing (ένας συνδυασμός των λέξεων SMS και phishing) που αναφέρεται στην προσπάθεια των επιτήδειων δραστών να αποκτήσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας μέσω μηνυμάτων SMS. Το μήνυμα κειμένου συνήθως ζητά από το θύμα να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να επαληθεύσει, ενημερώσει ή επανανεργοποιήσει τον λογαριασμό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Ρόδο: Μία τραγική ιστορία για τον παππού και το σατανικό σχέδιο της θείας

Η Λιβύη 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι - Η ιστορία του δικτάτορα, τα πλούτη και το τέλος

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)