ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβιβασμός Ομπάμα, ράλι στις αγορές

Συμβιβασμός Ομπάμα, ράλι στις αγορές
Ράλι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές προκαλεί η συμβιβαστική λύση στο φλέγον θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης...

Ράλι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές προκαλεί η συμβιβαστική λύση στο φλέγον θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, στην οποία εξαναγκάστηκε να καταλήξει με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, που ξεκίνησαν την εποχή του τέως προέδρου Τζωρτζ Μπους

Ως αντάλλαγμα, επεκτείνεται το πρόγραμμα ασφάλισης των ανέργων και μειώνεται ο φόρος επί των μισθών κατά 120 δισ. δολάρια για ένα χρόνο. Η εξέλιξη ενισχύει όλες τις αγορές, αλλά πιέζει το δολάριο. Σε νέα υψηλά βρίσκονται χρυσός και ασήμι.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι μπορεί να αποδεχτεί χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα εισοδήματα, τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη και τις περιουσίες των πολιτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, που είχαν εφαρμοστεί με αποφάσεις του 2001 και του 2003, επρόκειτο να αυξηθούν στις 31 Δεκεμβρίου. Όμως, ο Ομπάμα έκρινε ότι ο συμβιβασμός αυτός ήταν αναγκαίος προκειμένου να επεκταθούν οι φοροαπαλλαγές για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ένας μισθωτός με εισόδημα 40.000 δολαρίων το χρόνο, θα γλιτώσει 800 δολάρια σε φόρους. Χωρίς αυτό το συμβιβασμό, οι οικογένειες με μεσαία εισοδήματα θα γίνονταν «παράπλευρες απώλειες του πολιτικού πολέμου της Ουάσιγκτον», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όμως, επανέλαβε την άποψή του ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν για πάντα.

«Αυτός ο συμβιβασμός είναι ένα αναγκαίο βήμα στο δρόμο για την ανάκαμψη», είπε ο Ομπάμα, επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι επέμεναν να γίνουν μόνιμες οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων «ανεξάρτητα από το κόστος της επίπτωσης στο έλλειμμα».

Πηγή: Newscode.gr

Ροή Ειδήσεων