ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχοι οι επενδυτές για ενδεχόμενη ύφεση – Πώς έκαναν φτερά 1,5 τρισ. δολ. από τη Wall Street

Ανήσυχοι οι επενδυτές για ενδεχόμενη ύφεση – Πώς έκαναν φτερά 1,5 τρισ. δολ. από τη Wall Street
Για σοκ στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν διάσημοι αναλυτές

Συνεχίζονται οι τριγμοί στα χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών πως η παγκόσμια οικονομία «φλερτάρει» επικίνδυνα με τoν στασιμοπληθωρισμό.

Xθες η Wall Street κατακρημνίστηκε και έκαναν φτερά 1,5 τρισ. δολ κεφαλαιοποίησης, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες θα βρεθεί αντιμέτωπη με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αυξημένο κόστος ζωής.

O βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε χθες πτώση άνω των 1.100 μονάδων, τη μεγαλύτερη των δύο τελευταίων ετών. Ο S&P 500 υποχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση πάνω από 4% και βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το να εισέλθει σε περιβάλλον bear market. Αλλά και ο Nasdaq κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020

Το ξεπούλημα στη Wall Street ήταν απόρροια της προειδοποίησης της Target για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, ένα 24ωρο μετά από αντίστοιχο «σήμα» και από τη Walmart, τον έτερο κολοσσό του λιανικού εμπορίου, εντείνοντας τους φόβους των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό.

Σήμερα η Kohl's ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν πολύ κατώτερα των προβλέψεων και υποβάθμισε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις, επικαλούμενη τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα οδηγούν σε σημαντική πτώση τη μετοχή της αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων λιανικής.

«Είναι μια βαριά ημέρα καθώς οι μετοχές πέφτουν σχεδόν παντού στον πλανήτη. Το χτύπημα των Walmart και Target προκαλεί πολύ σοβαρούς τριγμούς, ανατρέποντας το κλίμα σταθερότητας που παρατηρήθηκε από την Πέμπτη έως και την Τρίτη», αναφέρει σε σημείωμά της η Vital Knowledge.

Σήμερα η Wall Street καταβάλλει προσπάθεια αντίδρασης, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να μαζεύουν τις αρχικές απώλειες και το Nasdaq να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.

Στο «κόκκινο» και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με το FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί πάνω από 2%, το γερμανικό DAX να καταγράφει πτώση περί το 1% και το γαλλικό CAC 40 να διολισθαίνει πάνω από 1,2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,31% στα 108,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,96% υψηλότερα στα 1.833 δολάρια ανά ουγκιά.

Εν τω μεταξύ για σοκ στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν διάσημοι αναλυτές, όπως ο El Erian, ο οποίος επισημαίνει ότι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο «μικρών πυρκαγιών παντού» μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές πυρκαγιές μπορούν να συνενωθούν σε μια που είναι εξίσου απειλητική με την αρχική μεγάλη φωτιά που λειτούργησε ως καταλύτης.


Από την πλευρά του ο Michael Spence, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως η πιθανότητα ταυτόχρονης ύφεσης, ενεργειακής κρίσης, διατροφικής κρίσης και κρίσης χρέους χρέους είναι ανησυχητικά υψηλή για την πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών. Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο, οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όχι μόνο σε μεμονωμένες αναπτυσσόμενες χώρες αλλά θα επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα από την οικονομία μέχρι και τις συνθήκες χρηματοδότησης εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλά και ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστηρίζει πως έναν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και η Γερμανία που μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου υποκύψει τελικά, η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα ο Rogoff διευκρινίζει ότι το υφεσιακό κοκτέιλ συνθέτουν η πολιτική του μηδενικού COVID στην Κίνα και ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Kαμπανάκι χτυπά και η Guggenheim, προειδοποιώντας πως η υπερβολικά επιθετική Fed μπορεί να προκαλέσει «οικονομικό ατύχημα», διαβλέποντας ταυτόχρονα πως ο κίνδυνος ύφεσης στις οικονομίες έχει αυξηθεί. Για τα χρηματιστήρια προβλέπει ότι η πτώση θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του 2022 θα δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές…