ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά νέα για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες:Τέλος εποπτείας, μείωση εισφορών και δημοσιονομικές ανάσες

Καλά νέα για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες:Τέλος εποπτείας, μείωση εισφορών και δημοσιονομικές ανάσες
Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν καταδεικνύει πως η Ελλάδα και το 2023 θα έχει να πέτυχει χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους

Θετικά νέα επεφύλασσε η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, καθώς οι Βρυξέλλες προανήγγειλαν το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα, κλείνοντας το μάτι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν καταδεικνύει πως η Ελλάδα και το 2023 θα έχει να πέτυχει χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,3% του ΑΕΠ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα πως η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2023, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αύξηση των τρεχουσών δαπανών θα πρέπει να είναι κάτω από τη δυνητική μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2023 οι δημόσιες δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 1,99%.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα περιθώρια η ΕΕ δεν εμποδίζει την κυβέρνηση από το να μονιμοποιήσει τις μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές, παρά το ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται στο 0,8% του ΑΕΠ ετησίως.

Αυτό σημαίνει απλά μονιμοποίηση της προσωρινής μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (1,8 από περικοπή εργοδοτικών εισφορών και 1,2 από περικοπή στις εισφορές εργαζομένων) και μονιμοποίηση των μειώσεων στην εισφορά αλληλεγγύης, ήτοι λιγότερο φόρο εισοδήματος για σχεδόν όλους.

Η ενισχυμένη εποπτεία

Αλλά και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία στέλνει μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα δεν είναι «ειδική περίπτωση». Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο.

«Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο Επίτροπος και ανέφερε πως στη συνέχεια η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ως μεγάλο εθνικό στόχο.

«Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας», ανέφερε σχετικά.

Το δημοσιονομικό μονοπάτι

Η Κομισιόν περιγράφει ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που θα απαιτήσει η Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2023 και 2,7% του ΑΕΠ το 2024.

Στο βασικό σενάριο της Κομισιόν, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται σε περίπου 32% το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μειώνονται κάτω από το 10% μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το εν λόγω σενάριο προβλέπει πως η Ελλάδα από το 2023 έως το 2060 θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα που σε μέσα επίπεδα θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ.

Μέχρι σήμερα το σενάριο βιωσιμότητας του χρέους προέβλεπε πως η Ελλάδα από το 2023 έως το 2060 θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα που σε μέσα επίπεδα θα είναι στο 2,2% του ΑΕΠ.

«Η νέα δημοσιονομική πορεία συνεπάγεται κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιονομική παραδοχή. Η επίτευξη και η διατήρηση ενός μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6% σε σχεδόν 40 χρόνια, είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και θα απαιτούσε δημοσιονομική πειθαρχία που δεν έχει προηγούμενο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.