ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power Pass: Πότε κλείνει η πλατφόρμα μετά την παράταση που δόθηκε, πότε θα μπουν τα χρήματα

Power Pass: Πότε κλείνει η πλατφόρμα μετά την παράταση που δόθηκε, πότε θα μπουν τα χρήματα
Power Pass: Η μεγάλη ζήτηση για την επιστροφή χρημάτων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφερε την παράταση στις αιτήσεις
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Power Pass: Η μεγάλη ζήτηση για την επιστροφή χρημάτων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφερε την παράταση στις αιτήσεις

Ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η πορεία των αιτήσεων για το Power Pass, την επιστροφή, δηλαδή, έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για ό,τι πληρώθηκε από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Προκειμένου, λοιπόν, να διευκολυνθούν οι πολίτες καθώς η ροή της υποβολής των αιτήσεων είναι συνεχής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Power Pass έληγε στις 30 Ιουνίου.

Όσο για τις πληρωμές στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία προσδιορισμού των χρημάτων που θα καταβληθούν στους δικαιούχους να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass

Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Που θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Σχετικές ειδήσεις