ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 2: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την αίτηση - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Fuel Pass 2: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την αίτηση - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Fuel Pass 2 - Τον Αύγουστο οι καταβολές των ποσών στους δικαιούχους

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για τη νέα επιδότηση καυσίμων που θα ισχύσει για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτέμβρη με τα χρήματα να αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιουχούς εντός Αυγούστου.

Οι δικαιούχοι φτάνουν τους 3,1 εκατ., οι οποίοι θα λάβουν την επιδότηση fuel pass που φτάνει έως και τα 100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι αρκετά υψηλή.

Fuel Pass 2: Τα ποσά

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας για την επιδότηση καυσίμων τα ποσά που θα δθούν είναι τα εξής:

α) εκατό (100) ευρώ χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Απικής, Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σαμοθράκη Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αμμουλιανή Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Περιψέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. ανωτέρω διαμορφώνεται ογδόντα (85) ευρώ, εψόσον δικαιούχος επιλέξει κατάθεση τραπεζικό λογαριασμό.

β) ογδόντα (80) ευρώ χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, κύρια κατοικία υπόλοιπη Ελλάδα. ανωτέρω διαμορφώνεται εξήντα (65) ευρώ, εφόσον δικαιούχος επιλέξει κατάθεση τραπεζικό λογαριασμό.

γ) εβδομήντα (70) ευρώ χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σαμοθράκη Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αμμουλιανή Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. ανωτέρω διαμορφώνεται πενήντα (55) ευρώ, εφόσον δικαιούχος επιλέξει κατάθεση τραπεζικό λογαριασμό.

δ) εξήντα (60) ευρώ χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοτιοδηλάτων, κύρια κατοικία υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω διαμορφώνεται στα σαράντα (45) ευρώ, δικαιούχος επιλέξει κατάθεση τραπεζικό λογαριασμό.

Fuel Pass 2: Πώς δηλώνεται το όχημα ή μοτοσυκλέτα

Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.Η πίστωση της επιδότησης

Η οικονομική ενίσχυση της παρ. 2 πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., που εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον δικαιούχο:

  • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), αντίστοιχα, ή
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο δικαιούχος για την αίτηση

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων της παρ. 1, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Πώς φορολογείται η επιδότηση και τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, διαβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της παρ. 1 στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.