ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Αυξημένα τα ποσά – Τι κερδίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Αυξημένα τα ποσά – Τι κερδίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες
Αυξημένη θα είναι η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον μήνα Ιούλιο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αυξημένη θα είναι η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον μήνα Ιούλιο

Έως και το 100% θα φτάσει η απορρόφηση των αυξήσεων τον Ιούλιο στο ηλεκτρικό ρεύμα βάσει των όσων ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η βασική διαφορά στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιοπέραν της αύξησης που ανακοινώθηκε - είναι ότι για τα νοικοκυριά καταργούνται και τα εισοδηματικά κριτήρια και τα μηνιαία όρια κατανάλωσης.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά πολύ σε σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο.

Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε, επίσης, ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς.

Σχετικές ειδήσεις