ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές καυσίμων: Επιτέλους, κάτω από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Στο 1,7 το diesel

Τιμές καυσίμων: Επιτέλους, κάτω από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Στο 1,7 το diesel

Ακολουθώντας την υποχώρηση των διεθνών τιμών στα καύσιμα, η βενζίνη και το πετρέλαιο στη χώρα μας πέφτουν επιτέλους κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των δύο ευρώ ανά λίτρο.

Πλέον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια φτάνοντας έως και τα 94 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά στις 9 Αυγούστου βρισκόταν στα 2,074 ευρώ/ λίτρο.

Ωστόσο, οι τιμές καθημερινά κινούνται πτωτικά και είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες πρατήρια στην Αττική πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο με τη χαμηλότερη τιμή να εντοπίζεται στο 1,86 ευρώ το λίτρο, στην περιοχή του Πειραιά.

Όσο για το diesel, έχει υποχωρήσει πανελλαδικά στο 1,83 ευρώ/λίτρο, ενώ το υγραέριο κίνησης βρίσκεται στο 1,085 ευρώ. Στην Αθήνα καταγράφηκε και τιμή 1,67 στο πετρέλαιο κίνησης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα φτάσει και το 1,60.

Στην επαρχία ωστόσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και εκτιμάται ότι και εκεί τις επόμενες μέρες θα πέσουν σημαντικά. Πιο αργά θα δούμε μειώσεις τιμών στα νησιά, μιας και το κόστος μεταφοράς διατηρεί τις τιμές στα πρατήρια σταθερά πάνω από τα 2,2 ευρώ/λίτρο σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και νησιά βορείου Αιγαίου.

Βάσει πάντα των επίσημων στοιχείων του υπουργείου ανάπτυξης η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει στο 1,503 ευρώ το λίτρο από 1,859 ευρώ το λίτρο στις 15 Ιουνίου. Στα ίδια επίπεδα βρισκόταν ξανά στις 19 Μαρτίου όταν η χονδρική τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,498 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των αιτήσεων για το Fuel Pass 2. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατ. αιτήσεις εκ των οποίων οι 1,544 εκατ. είναι για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και οι 581 χιλιάδες για έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης διαθέτει κατάλληλο έξυπνο τηλέφωνο (σύνολο 2,125 εκατ.).

Μέχρι προχθές είχαν εγκριθεί και αποσταλεί στις τράπεζες για πληρωμή 333 χιλιάδες αιτήσεις για ποσό 24 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι 221,3 χιλιάδες αφορούν σε καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για την καταβολή ποσού 14,8 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μορφή της άυλης χρεωστικής κάρτας είχαν αποσταλεί στις τράπεζες 111,6 χιλιάδες εγκρίσεις για ποσό 9 εκατ. ευρώ.