ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Ανακοίνωση νέων μέτρων για ελάφρυνση των πολιτών – Βενζίνη, ρεύμα και μισθός στο «τραπέζι»

ΔΕΘ: Ανακοίνωση νέων μέτρων για ελάφρυνση των πολιτών – Βενζίνη, ρεύμα και μισθός στο «τραπέζι»
ΔΕΘ: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των πολιτών; Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν εν όψει ΔΕΘ;

Ένας δύσκολος χειμώνας προ των πυλών, «απειλεί» την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας. Πάνω σε αυτή τη δυσκολία θα βασιστεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τους επόμενους μήνες.

Στη ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να δώσει μια ανάσα.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα το «πακέτο» μέτρων θα αφορά στην ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα, φέρνοντας το Fuel Pass 3. Επιπλέον εξετάζεται μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες, η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και τέλος η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιταγή ακρίβειας

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία πρόκειται για ένα έκτακτο βοήθημα ύψους 200 έως 230 ευρώ ενώ αναμένεται και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Σημειώνεται πως επιταγή ακρίβειας είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο για το επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Fuel Pass 3

Και ενώ συνεχίζουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Fuel Pass 2, αναμένεται και η χορήγηση του νέου επιδόματος βενζίνης, μιας και η τιμή της δεν έχει μειωθεί σημαντικά αποτελώντας ακόμα ένα μεγάλο έξοδο για τους οδηγούς.

«Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή (σ.σ. των καυσίμων) και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η Πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας μια γεύση από τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Από την Πρωτομαγιά του 2023, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.