ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Θετικό το «μίνι ασφαλιστικό», χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Θετικό το «μίνι ασφαλιστικό», χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις
Το νέο μίνι νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών, διαδοχική σύνταξη και εισφορές και η άποψη του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά
INTIME

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr σχολιάζει το νέο μίνι νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά και συνταξιούχους

Ένα νέο μίνι ασφαλιστικό είναι προ των πυλών και θα τεθεί σε διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει ένα σύνολο διατάξεων για τους ασφαλισμένους και ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Οι δύο πιο σημαντικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις και στην παραγραφή τους στην 10ετία.

Κώστας Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr δίνοντας μια εικόνα για το νέο μίνι νομοσχέδιο και κατά πόσο αυτό θα ευνοήσει τους Έλληνες πολίτες. Ως «Θετικό πρόσημο και διορθωτικές ενέργειες» χαρακτήρισε ο εργατολόγος τις αλλαγές αυτές εξηγώντας ωστόσο ότι «Δε λύνουν παθογένειες ετών».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «μερεμέτια επί του συστήματος» με θετικά ωστόσο μέτρα, τα οποία θα δώσουν μια ανάσα, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και έπειτα στους συνταξιούχος.

Μάλιστα τόνισε ότι «Πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα ενέργειες όπως να ξαναμπούν ρυθμίσεις στους οφειλέτες που χρωστάνε πάνω 20.000 ευρώ καθώς και να αυξηθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστεί νέο ΕΚΑΣ ως βοήθημα για τους χαμηλο-συνταξιούχους.»

Τέλος αφού εξήγησε κάποιες από τις διατάξεις που αναφέρονται παρακάτω επισήμανε ότι πρόκειται για θετικές δικαστικές αποφάσεις, που θα θέσουν σε εφαρμογή τα αυτονόητα.

Επιπλέον διατάξεις του νομοσχεδίου

Επιπλέον εξετάζεται να ενταχθεί διάταξη για την κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και κυρίως Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Εάν καταργηθεί η εισφορά, θα αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο ωστόσο θα ενισχυθεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά από 11 χρόνια.

Οι υπόλοιπες διατάξεις σχετίζονται με οργανωτικά θέματα των πρώην ταμείων του ΕΦΚΑ καθώς και του ΤΕΚΑ.

Τι προβλέπει το «Μίνι νομοσχέδιο»

Αρχικά προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕΕΛΛ -1,29%, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας.

Συγκεκριμένα για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια, αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα.

Επιπλέον ορίζεται η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς, οι οποίοι μέχρι τώρα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν υπάγονταν σε αυτή τη διαδικασία.

Θετικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ένστολους και τα σώματα ασφαλείας ως προς τη μάχιμη 5ετία.

Τι ισχύει με τη 10ετή παραγραφή

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση η 10ετία θα ορίζεται ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, καταργώντας τα 20 χρόνια που είναι έως σήμερα στα περισσότερα πρώην ταμεία, κυρίως για την περίοδο 2006-2011 με 2012.

Το «κλειδί» είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής ξαναρχίζει και μετρά μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κ.λπ.).

Για παράδειγμα, μια οφειλή ύψους 5.000 ευρώ μπορεί να δημιουργήθηκε το 2006 αλλά δεν έχει βεβαιωθεί έως το 2012, οπότε και διαγράφεται.