ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρο» ρεκόρ για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Η ανακοίνωση της GAZPROM εκτίναξε την τιμή

Φυσικό αέριο
Εφιαλτικά σενάρια ξεδιπλώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά
AP

Αφορμή για την νέα εκτίναξη των τιμών στάθηκαν οι ανακοινώσεις της ρωσικής GAZPROM περί αναστολής της παροχής από τον αγωγό Nord Stream 1 

Εφιαλτικά σενάρια ξεδιπλώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε το φυσικό αέριο -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- ασκώντας περαιτέρω πιέσεις σε βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, η τιμή του οποίο έχει εκτιναχθεί φέρνει όλο και πιο κοντά τον φόβο της ύφεσης σύμφωνα με τον σχολιασμό του πρακτορείου Bloomberg.

Αφορμή για την νέα εκτίναξη των τιμών στάθηκαν οι ανακοινώσεις της ρωσικής GAZPROM περί αναστολής της παροχής από τον αγωγό Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο ρωσικός «γίγαντας» του φυσικού αερίου διαβεβαίωσε πάντως ότι μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα επανέλθουν, ποσοστό που μεταφράζεται μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του αγωγού.

Η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες αντιδρά σπασμωδικά καθώς οι φυσικοί παράγοντες όπως ο πολύ θερμός και ξηρός καιρός δημιουργούν προβλήματα στην μεταφορά καυσίμων μέσω ποταμών ενώ σε αυτό έχει συμβάλει και ο περιορισμός στην παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας

Την ίδια ώρα η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται ως αποτέλεσμα, την ώρα που οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας πλήττουν ήδη την Ευρώπη, όπου το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα δύσκολο και αυτό γιατί υπάρχει παράδοξο αύξησης τιμών όταν παραδοσιακά οι τιμές και η ζήτηση συνήθως μειώνονται κατά τους θερμότερους μήνες, επιτρέποντας στην ήπειρο να γεμίσει τις αποθήκες με φυσικό αέριο και να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.

Όμως η μείωση της ρωσικής προσφοράς μέσω όλων των μεγάλων αγωγών και τα καυτά κύματα καύσωνα έχουν διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περίπου 11 φορές υψηλότερα από ό,τι είναι συνήθως αυτή την εποχή του έτους.

Όλο και πιο δαπανηρό το φυσικό αέριο

Αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.

Οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαν γίνει οι προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 250 ευρώ/MWh.

Πλέον αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις στην ΕΕ ότι το αέριο γίνεται πολύ δαπανηρό για βιομηχανική χρήση και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη έχει ήδη χάσει μέσα στη χρονιά περίπου το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ψευδαργύρου και αλουμινίου λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και περισσότερα τέτοια εργοστάσια πρόκειται να τεθούν εκτός σύνδεσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.