ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb: Πώς το τέλος της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης φέρνει αυξήσεις σε προϊόντα

Ρεπορτάζ Newsbomb: Πώς το τέλος της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης φέρνει αυξήσεις σε προϊόντα
Δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά αυτήν της βενζίνης
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κόβεται από την 1η Οκτωβρίου η έκπτωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης που δίνεται στην αντλία με αποτέλεσμα να αναμένεται εκτόξευση της τιμής

Χωρίς επιδότηση της τιμής στην αντλία θα είναι πλέον το πετρέλαιο κίνησης, από 1η Οκτωβρίου. Έτσι λοιπόν, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, από αύριο Σάββατο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εξής δυσάρεστη έκπληξη, η τιμή του πετρελαίου κίνησης να είναι υψηλότερη σε επίπεδο λιανικής, από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αναφέρθηκε στο Newsbomb.gr στην κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών στο diesel κίνησης λέγοντας:

«Δυστυχώς τελειώνει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, που σημαίνει ότι θα είναι +15 λεπτά το λίτρο. Έχω διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αύξηση αυτή καθώς όχι μόνο θα φτάσει την τιμή της απλής αμόλυβδης αλλά θα την ξεπεράσει. Ότι θα ανέβει κατά 0,15 ευρώ είναι σίγουρο, αλλά μπορεί να πάρει και μεγαλύτερη αύξηση φθάνοντας ακόμα και τα 0,20 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, σήμερα η απλή αμόλυβδη έχει 1,90 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης 1,80 ευρώ ανά λίτρο, με το τέλος της επιδότησης το πετρέλαιο θα πάει στο 1,95 ευρώ το λίτρο. Θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μετακύλιση των αυξήσεων σε προϊόντα και παροχές υπηρεσιών, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών χρησιμοποιούν για τις μεταφορές πετρέλαιο».

«Το πετρέλαιο παίρνει τα πάνω του λόγω του διυλισμένο που στοιχίζει ακριβά», υπογράμμισε η κυρία Ζάγκα και συνέχισε λέγοντας πως «το πετρέλαιο κίνησης είχε πάρει επιδότηση από 1η Απριλίου στην αντλία, ενώ είχα τονίσει πως το ίδιο έπρεπε να γίνει και στην βενζίνη. Η κυβέρνηση επέλεξε το fuel pass 1 και το fuel pass 2, κάτι που δυσκόλεψε αρκετούς καταναλωτές».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου ανέφερε στο Newsbomb.gr, ότι: «Το πετρέλαιο κίνησης και η αμόλυβδη είναι στην ίδια τιμή εδώ και 6 μήνες, αλλά με την επιδότηση του πετρελαίου, το οποίο κατέβαινε 15 λεπτά ανά λίτρο στην αντλία, φαινόταν η τιμή χαμηλότερη».

Για τον κ. Ασμάτογλου η αύξηση αυτή θα φέρει προβλήματα στις μεταφορές.

Αύξηση στην τιμή πετρελαίου κίνησης από 1η Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος θα μπει με τους καταναλωτές να βάζουν πετρέλαιο στα αυτοκίνητά τους με το σταγονόμετρο καθώς από το βράδυ της Παρασκευής (30/9) ολοκληρώνεται η επιδότηση των 0,15 ευρώ ανά λίτρο (0,12 € προ ΦΠΑ) και έτσι η τιμή του diesel κίνησης θα αυξηθεί στα πρατήρια κατά το συγκεκριμένο ποσό.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή λιανικής πώλησης στην επικράτεια, για την Τετάρτη (28/9) ήταν 1,951 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων και 1,821 ευρώ για το diesel.

Άρα, με την αύξηση των 0,15 λεπτών, το diesel κίνησης θα ανέβει στα 1,971 ευρώ / lt ξεπερνώντας την τιμή της αμόλυβδης.

Τέλος η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης για χάρη του πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, ότι με τη λήξη της επιδότησης θα εξοικονομηθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δοθούν για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σχετικές ειδήσεις:

Φρέσκο γάλα σαν... πετρέλαιο! Εκτόξευση της τιμής κοντά στα 2 ευρώ

Ενεργειακή κρίση: Όλες οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης

«Αγκάθι» η θέρμανση για τα νοικοκυριά: Συμφέρει η μετατροπή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο;