ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ: Πρόστιμα που φτάνουν τις 100.000 ευρώ για τους παραβάτες

Μπαίνει πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ: Πρόστιμα που φτάνουν τις 100.000 ευρώ για τους παραβάτες
Τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 100.000 ευρώ για τους παραβάτες
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Καυσόξυλα: Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το πλαφόν που αναμένεται να επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους στα καυσόξυλα και στα πέλλετ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τίθεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της διακίνησης και πώλησης στερεών καυσίμων, και ιδίως καυσόξυλων, που προορίζονται για τη θέρμανση των καταναλωτών. Η ρύθμιση που ισχύει ήδη για είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ. επεκτείνεται στα στερεά καύσιμα θέρμανσης.

Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021 οπότε και η ζήτηση για καύσιμη ξυλεία ήταν αντίστοιχα υψηλή ενώ παράλληλα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει η γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θεσπίζεται το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ’ ενός η Πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφ’ ετέρου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών που θα προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα φημολογίας είτε ως αποτέλεσμα δόλιας δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων.

Τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 100.000 ευρώ για τους παραβάτες

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή προστίμων ως εξής:

-κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

-και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 – 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.

Διαβάστε ακόμα

Σχετικές ειδήσεις