ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Κόβουν» από το καλάθι οι καταναλωτές - Είδος πολυτελείας κρέας και τυρί

«Αναστενάζουν» οι τσέπες των καταναλωτών.
«Αναστενάζουν» οι τσέπες των καταναλωτών.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Ακρίβεια: Με τη λίστα στο χέρι και αγοράζοντας τα ίδια προϊόντα κάθε εβδομάδα, οι πολίτες βλέπουν τις τιμές του σουπερ μάρκετ να είναι στα ύψη.

«Φωτιά» έχει πάρει το καλάθι της νοικοκυράς αφού οι τιμές των βασικών προϊόντων εκτινάσσονται καθημερινά στα ύψη οδηγώντας στον «αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μπροστά στη λαίλαπα της ακρίβειας οι καταναλωτές μειώνουν ακόμη και τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν φθηνότερα προϊόντα για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, οι καταναλωτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων στα ράφια του σούπερ μάρκετ γεγονός που τους κάνουν να αλλάζουν τις αγοραστικές συνήθειες τους. Τα νοικοκυριά, που έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης, πλέον αναζητούν φθηνές λύσεις ακόμα και προσφορές για να γεμίσουν το καλάθι τους.

Όπως δήλωσαν στην κάμερα του Newsbomb.gr, οι πολίτες έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν ότι ορισμένες εταιρείες μειώνουν την ποσότητα στις συσκευασίες των προϊόντων, έχοντας είτε την ίδια τιμή είτε ακριβότερη. Φυσικά δεν λείπουν και οι καταναλώτές που «κυνηγούν» τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Ακρίβεια: Κυνήγι προσφορών και στροφή στα απολύτως απαραίτητα

«Έχω περιορίσει τις αγορές μου στα βασικά είδη. Είναι δύσκολα για τον κόσμο. Τώρα, τα βγάζω πέρα, δυσκολεύομαι βέβαια αλλά αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση δεν το βλέπω να πηγαίνει καλά. Υπάρχει περιορισμός στις αγορές. Η ουσία είναι ότι φτάνει τέλος του μήνα και υπάρχουν ελλείψεις σημαντικές», είπε στον φακό του Newsbomb.gr ένας καταναλωτής.

«Οι τιμές έχουν ανέβει σε προϊόντα όπως χαρτιά υγείας, μακαρόνια και καφές. Ψωνιζουμε ότι μας λείπει, δεν παίρνουμε ποσότητες. Πρόσεξα ότι στο βιταμ έχει αλλάξει η ποσότητα, είναι μικρότερη και η τιμή είναι ανεβασμένη», ανέφερε άλλος καταναλωτής.

«Ψώνισα λίγα πράγματα και έδωσα 50 ευρώ και δεν είναι τίποτα είναι μιας ημέρας πράγματα. Πήρα αυτά που ήθελα αλλά τα πήρα πιο ακριβά. Αυξήσεις έχουν σημειωθεί σε όλα. Τα αλλαντικά, τα κρέατα και τα τυριά τα παίρνουμε πλέον σαν είδος πολυτελείας», δήλωσε μια γυναίκα στο Newsbomb.gr.

«Ψωνίζουμε τα βασικά, αρχίζουμε και στριμωχνόμαστε. Κάθε μέρα ακριβαίνουν. Μέχρι τώρα τα βγάζαμε πέρα, τωρα στριμοχνώμαστε. Τώρα πληρωθήκαμε και είναι το καρότσι μέχρι τη μέση σε δέκα μέρες θα είναι δύσκολα», τόνισε ένας καταναλωτής.

Το ράλι στα γαλακτοκομικά «καίει» τη χωριάτικη σαλάτα

Η ακρίβεια «σαρώνει» στην αγορά και στο πέρασμα της φαίνεται ότι δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει. Αυτή τη φορά στα «δίχτυα» της ακρίβειας μπλέχτηκαν τα γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα η φέτα. Η άνοδος στην τιμή της φέτας το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνικά ψυγεία, έχει κάνει το πιο παραδοσιακό προϊόν της χώρας μας «είδος πολυτελείας».

Συγκεκριμένα τα ελληνικά νοικοκυριά πλέον αγοράζουν ένα τέταρτο φέτας, το πολύ μισό κιλό. Ο λόγος δεν είναι η αλλαγή στις συνήθειες τους αλλά οι τιμές που αυξήθηκαν για τα καλά μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega οι τιμές ανά είδος διαμορφώνονται ως εξής:

  • Φέτα προέλευσης Τυρνάβου: 12.30€
  • Φέτα προέλευσης Ελάσσονας: 11.30€
  • Φέτα προέλευσης Καλαβρύτων: 10.40€

Μάλιστα οι τιμές είναι ακόμα ακριβότερες στα συσκευασμένα τυριά που θα προτιμήσουν πολλοί καταναλωτές για να γλιτώσουν χρόνο στα ψώνια τους ή επειδή αγοράζουν από μικρότερα σουπερμάρκετ και εκεί δεν υπάρχει πάγκος αλλά μόνο ψυγεία.

  • Φέτα 300γρ: 5.01€ (16.70€/κιλό)
  • Φέτα 400γρ: 5.68€: (14.20€/κιλό)

Η σύγκριση με τις τιμές πριν από έναν χρόνο δείχνει πως οι αυξήσεις στη φέτα φτάνουν:

  • 43% στην χύμα φέτα
  • 45% στην συσκευασμένη φέτα

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα λένε πως οι τιμές θα ανέβουν και άλλο λόγω ενεργειακού κόστους που ανεβάζει το κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά. Η χύμα φέτα θα φτάσει τα 15€ και η συσκευασμένη θα πλησιάσει τα 20€.

Στα ύψη η τιμή της φέταςpixabay

Η αύξηση στην τιμή κάνει πλέον τους καταναλωτές να αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες που στο τραπέζι σερβίρονται σαν ορεκτικό, ενώ μαζί με την ακρίβεια σε λάδι και λαχανικά ακόμα και μια χωριάτικη σαλάτα με φέτα μοιάζει πλέον πολυτέλεια.

Για φέτα στην Αγγλία

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί πως στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ, ελληνική συσκευασμένη φέτα 200 γρ. έχει 2.49 λίρες, δηλαδή 2.82 ευρώ τιμή φτηνότερη από την Ελλάδα, αφού το ίδιο τυρί έχει 2.99€.

Σε άλλο κατάστημα πάλι στην Αγγλία η συσκευασμένη φέτα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Φέτα 400 γρ συσκευασμένη: 6.22€ (15.55€/κιλό)
  • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 13.63€/κιλό
  • Φέτα 1 κιλό συσκευασμένη: 15.38€
  • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 11.67€/κιλό
  • Φέτα 2 κιλά συσκευασμένη: 28.28€ (14.14€/κιλό)
  • Ελλάδα (ίδια συσκευασία): 10.99€/κιλό

Τιμές δηλαδή οριακά υψηλότερες από την Ελλάδα για ένα προϊόν που ξεκινάει από τη χώρα μας και διασχίζει όλη την Ευρώπη και που απευθύνεται σε καταναλωτές με πολύ υψηλότερους μισθούς.

Η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει «ξεφύγει»

Το ράλι ανατιμήσεων δεν έχει σταματημό, με την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά. Οι τιμές των βασικών προϊόντων εκτινάσσονται καθημερινά στα ύψη και τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό το ρεπορτάζ της πρωινής εκπομπής του «Mega» με τις αυξήσεις στα προϊόντα που συναντά κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η πλέον χαρακτηριστική αύξηση είναι αυτή στο φρέσκο γάλα. Η τιμή του έχει φτάσει στο 1,90 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 37,6%! Η τιμή ουσιαστικά είναι στα επίπεδα της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης!

Στο ίδιο ρεπορτάζ, παρουσιάστηκε σύγκριση τιμών του σήμερα με τον Μάρτιο του 2022. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως ένα κιλό τυρί Gouda από 6,40 ευρώ έχει φτάσει στα 8,20 ευρώ. Μισό κιλό ψωμί του τοστ από 1,85 έχει φτάσει στα 2,25 ευρώ.

Τεράστια αύξηση καταγράφει το αλεύρι, λόγω προφανώς και των προβλημάτων με τα σιτηρά της Ουκρανίας, καθώς από 1,20 έχει φτάσει στο 1,90 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 58,3% ενώ τα δημητριακά από 4,78 ευρώ έχουν φτάσει 5,06 ευρώ...

Σχετικές ειδήσεις

Ακρίβεια: Απλησίαστη η τιμή της φέτας – Το ράλι στα γαλακτοκομικά «καίει» τη χωριάτικη σαλάτα

Φρέσκο γάλα σαν... πετρέλαιο! Εκτόξευση της τιμής κοντά στα 2 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση και ποιοι όχι - Πότε αναμένονται οι πληρωμές