ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Έρχεται αύξηση – έκπληξη! Τα σενάρια που εξετάζονται

Κατώτατος μισθός: Έρχεται αύξηση – έκπληξη! Τα σενάρια που εξετάζονται

Τον Μάιο οι τελικές ανακοινώσεις – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγγίξει ο κατώτατος μισθός τα 800 ευρώ.

Επισπεύδεται η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα αγγίξει πλέον τα 780 ευρώ, με τη διαδικασία να έχει ήδη εκκινήσει, ώστε από τις αρχές του νέου έτους να αρχίσει και η απαραίτητη αναπροσαρμογή.

Η αλματώδης αύξηση των τιμών των προϊόντων, αλλά και των πρώτων υλών, πιέζουν το οικονομικό επιτελείο έτσι ώστε να προκύψει έμπρακτη στήριξη, ειδικά στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Αυτό άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνοντας εντολή για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στόχος είναι η όποια τελική αύξηση να ενεργοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2023. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα της σημερινής νομοθεσίας, η έναρξη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού γίνεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κάθε έτους και η τελική ανακοίνωση πραγματοποιείται το αργότερο έως τον Ιούλιο. Ειδικά για φέτος υπήρξε μια πρώτη επιτάχυνση, καθώς ο ισχύον κατώτατος μισθός (713 ευρώ μικτά) ενεργοποιήθηκε την 1η Μαΐου. Όμως τώρα εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της ακρίβειας, αλλά και ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη θα πιέσουν περαιτέρω τη διαδικασία και οι ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για… εκπλήξεις. Όπως είπε, ο κατώτατος μισθός θα πάει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, που είναι 780 ευρώ. Άρα αν ισχύσει αυτό, ο κατώτατος θα υπολείπεται σε μικρό βαθμό από τα 800 ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.