ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας οι φτηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά

Πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας οι φτηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά
INTIME

Το χαμηλότερο κόστος για θέρμανση θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο.

Αυτό προκύπτει από τεχνικά στοιχεία (συντελεστές απόδοσης, μετατροπή μονάδων μέτρησης) των ΕΚΕΤΑ και ΕΜΠ, στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου και τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου, καθώς και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα θέρμανσης και τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπολογισμοί γίνονται με τις τιμές και τις επιδοτήσεις ρεύματος του Οκτωβρίου και με δεδομένο το ότι αυτές θα αλλάζουν κάθε μήνα, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις επιλογές θέρμανσης.

Επίσης οι υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί για την περίοδο Οκτωβρίου 2022- Μαρτίου 2023 και το κόστος προέκυψε με βάση την ανάγκη να καταναλωθούν τη χειμερινή σεζόν 4.500 θερμικές κιλοβατώρες. Αφορά την κατανάλωση θερμικής ενέργειας με έναν ήπιο χειμώνα για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά που μένει σε κατοικία 120 τ.μ. στην Αθήνα.

Αναλυτικά, το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο (λέβητας) υπολογίστηκε σε 810 ευρώ για το χειμερινό εξάμηνο. Η τιμή, αν ληφθεί υπόψη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, εκτιμάται στα 1,57 ευρώ το λίτρο. Βέβαια να τονιστεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά νοικοκυριό που δεν δικαιούται το επίδομα.
Στην περίπτωση όμως που η συγκεκριμένη οικογένεια είναι δικαιούχος της βασικής επιχορήγησης των 350 ευρώ, τότε, με βάση τις βαθμοημέρες και άλλα τεχνικά στοιχεία, για όλον τον χειμώνα θα επιδοτηθεί με 211 ευρώ. Ετσι ο λογαριασμός για θέρμανση με πετρέλαιο κατεβαίνει στα 599 ευρώ. Πιο χαμηλό είναι το κόστος για ένα νοικοκυριό που μέχρι πέρυσι κατανάλωνε φυσικό αέριο για να ζεσταθεί και επιλέξει να αξιοποιήσει το κίνητρο της κυβέρνησης για επιστροφή στο πετρέλαιο. Το ύψος του βασικού επιδόματος θέρμανσης ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, τότε θα πάρει για όλη τη σεζόν 421 ευρώ. Ετσι το κόστος θέρμανσης μειώνεται κι άλλο και καταλήγει στα 399 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο η επιδότηση που δίνεται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσγειώνει την τιμή του στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το αποτέλεσμα είναι να διατηρείται φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν ντίζελ. Ετσι η οικογένεια που θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο θα πληρώσει για όλον τον χειμώνα 549 ευρώ.

Αυξημένοι θα είναι οι λογαριασμοί για όσους θερμανθούν με τζάκι ανοιχτού θαλάμου αλλά και με συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως αερόθερμο, σόμπες κ.λπ.). Για την πρώτη περίπτωση ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει σε ξύλα 1.080 ευρώ. Και όσοι επιχειρήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να υπολογίσουν κόστος στα 763,5 ευρώ. Οι υπολογισμοί για τη χρέωση της κιλοβατώρας γίνονται εφόσον η οικογένεια έχει επιλέξει πάροχο με κλιμακωτό τιμολόγιο και λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδοτήσεις. Επίσης να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν είναι αποδοτικές και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος.

Οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλή απόδοση θέρμανσης μειώνοντας ουσιαστικά την κατανάλωση ρεύματος. Ετσι, το κόστος για όσους διαθέτουν αυτή την υποδομή κατεβαίνει πολύ χαμηλά και με βάση τους υπολογισμούς η δαπάνη είναι μόλις 252 ευρώ για τη χειμερινή σεζόν.