ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα μειώσει το φόρο στα υψηλά εισοδήματα η βρετανική κυβέρνηση – Άτακτη υποχώρηση

Δεν θα μειώσει το φόρο στα υψηλά εισοδήματα η βρετανική κυβέρνηση – Άτακτη υποχώρηση
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα της μείωσης της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ να ανακοινώνει σήμερα πως δεν θα καταργηθεί ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος, μέτρο που τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

«Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% έχει λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός από την πρωταρχική αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία μας», δήλωσε ο Κουάσι Κουαρτένγκ και προσέθεσε: «Ως αποτέλεσμα, ανακοινώνω ότι δεν προχωράμε στην κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%. Το καταλάβαμε και ακούσαμε».

Η κατάργηση του φόρου 45% στα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών θεωρήθηκε πολιτικά τοξική, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν την πληθωριστική κρίση.

Οι επιθέσεις που δέχθηκε η Λιζ Τρας από φίλια πυρά, βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόµµατος, οφείλονταν στη βίαιη αντίδραση που είχε η αγορά στις εξαγγελίες για µειώσεις φόρων και εκτεταµένο δανεισµό.

Η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαµηλό πλησιάζοντας την 1:1 ισοτιµία έναντι του δολαρίου και εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις σε όλο το φάσµα των οµολόγων του βρετανικού δηµοσίου, από τα διετή έως τα 30ετή οµόλογα. Σχεδόν εξίσου επιθετικές ήταν οι επικρίσεις που προήλθαν αυτόµατα από το ∆ΝΤ, τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, την κυβέρνηση Μπάιντεν και οικονοµολόγους κάθε κατεύθυνσης.

Οι πάντες προειδοποίησαν πως οι µειώσεις φόρων και ο δανεισµός δεν θα τονώσουν την ανάπτυξη ούτε θα ανακόψουν τον πληθωρισµό και εν χορώ καλούσαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί. Σχεδόν ταυτοχρόνως η «κρίση», όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν µέλη των Τόρις, ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει ότι αναβάλλει το σχέδιό της για συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της µε πωλήσεις οµολόγων. Αντ’ αυτού προχωράει σε εκτεταµένες αγορές µακροπρόθεσµων τίτλων αξίας 65 δισ. στερλινών για να στηρίξει το βρετανικό χρέος.

Κι ενώ η παρέµβαση της Τράπεζας της Αγγλίας επέτυχε προς στιγµήν να ανακόψει την πτώση των βρετανικών οµολόγων, σύντοµα εξουδετέρωσε τον ευεργετικό της αντίκτυπο η άρνηση της Λιζ Τρας να προβληµατιστεί από τη βοµβαρδιστική κριτική και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για επανεξέταση των πολιτικών που έχει εξαγγείλει.

Κάτι ανάλογο συνέβη, άλλωστε, και την Παρασκευή όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονοµικών συναντήθηκαν µε τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισµού, Ρίτσαρντ Χιουγκς, γνωστό και ως «κέρβερο» για τις αυστηρές εκτιµήσεις του. Ηταν εµφανής η προσπάθεια της κ. Τρας να αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη της αγοράς, καθώς είναι εξαιρετικά ασυνήθης η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας σε συνάντηση του κ. Χιουγκς µε τον υπουργό Οικονοµικών.

Η στερλίνα ανέκαµψε απότοµα ανακτώντας σχεδόν το σύνολο της αξίας που είχε χάσει τις τελευταίες ηµέρες και φτάνοντας στο 1,11 δολ. Μετά τη λήξη της συνάντησης, όµως, και µε την κ. Τρας να επαναλαµβάνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τα σχέδιά της, το βρετανικό νόµισµα επέστρεψε στην πτωτική πορεία του και το κόστος δανεισµού της Βρετανίας σε άνοδο.

Οικονοµολόγοι και επενδυτές καλούν τώρα την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οµως ο Στίβεν Μπάροου, επικεφαλής της µονάδας στρατηγικής της G-10 Standard Bank, εκφράζει ανησυχία πως «η αγορά θα εξακολουθήσει να αντιµετωπίζει αυτήν την κατάσταση κρίσης ως κάτι που προκάλεσε η κυβέρνηση και θα την πιέζει να επανορθώσει µε µια ταπεινωτική αντιστροφή των πολιτικών επιλογών της». Σε αυτό το βαρύ κλίµα και µε τις δηµοσκοπήσεις να φέρουν το 37% των ψηφοφόρων τους να σχεδιάσουν να τους «µαυρίσουν» στις επόµενες εκλογές, οι Συντηρητικοί ετοιµάζονται για το συνέδριο του κόµµατος.