ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης - Κομισιόν: Έλαβε από τη χώρα μας το δεύτερο αίτημα πληρωμής για 3,56 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης - Κομισιόν: Έλαβε από τη χώρα μας το δεύτερο αίτημα πληρωμής για 3,56 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε το δεύτερο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για 3,56 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Το ποσό των 3,53 δισ. ευρώ αφορά προχρηματοδότηση, εκ των οποίων τα 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ, δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Αυτή η δεύτερη αίτηση πληρωμής σχετίζεται με 28 ορόσημα και στόχους που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών, της ενέργειας, της αποκατάστασης γης περιοχών που έχουν πληγεί από τον λιγνίτη, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης, των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής, οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, την έρευνα και καινοτομία, την επιχειρηματική εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη των τομέων του τουρισμού, της γεωργίας και της βιομηχανίας. Τρία από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν την υλοποίηση του δανειακού μέρους του RRF.

Η Επιτροπή έχει πλέον δύο μήνες για να αξιολογήσει το αίτημα. Στη συνέχεια, θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για αυτήν την πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.