ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές μέσω του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων των προμηθευτών

Κώστας Σκρέκας
Χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή
Intime News

Ο κ. Σκρέκας αναφέρει ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς ενέργειας από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα

Ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διατηρηθεί σε ισχύ και θα επεκταθεί με την εφαρμογή μηχανισμού ανάκτησης και από τους προμηθευτές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα (με τον Κανονισμό που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών) και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80% ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση - από τον Νοέμβριο - τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη - μέλη). «Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών», τόνισε ο υπουργός. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη στην Πράγα.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Νέες διευκολύνσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2025

Πάνω από 12 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για την ενέργεια το 2022