ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Politico: Πώς η Ευρώπη θα «βγει» από την ενεργειακή κρίση

Ανάλυση Politico: Πώς η Ευρώπη θα «βγει» από την ενεργειακή κρίση
Γιατί η Ρωσία ίσως χάσει στον ενεργειακό πόλεμο.
AP

Άρθρο του Politico εξηγεί γιατί η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που βιώνει σήμερα - Τι αναφέρει η Αγκάθι Ντεμαράις, παγκόσμια διευθύντρια προβλέψεων στο Economist Intelligence Unit

Στα περιθώρια που έχει η Ευρώπη να «βγει» νικήτρια από τον ενεργειακό πόλεμο που βιώνει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρεται άρθρο του Politico.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο άρθρο της η Αγκάθι Ντεμαράις, παγκόσμια διευθύντρια προβλέψεων στο Economist Intelligence Unit, «η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε οικονομικό όπλο. Η στρατηγική είναι προφανής στην Ουκρανία, όπου ρωσικά drones και πύραυλοι βομβαρδίζουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά είναι επίσης εμφανές στην Ευρώπη, όπου η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και πιθανώς ανατίναξε έναν αγωγό φυσικού αερίου».

Το άρθρο του Politico.

Και προσθέτει: «ωστόσο, το γενικό σχέδιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται τώρα ότι θα αποτύχει. Βραχυπρόθεσμα, ο Πούτιν θα προκαλέσει, πράγματι, οικονομική ζημιά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μακροπρόθεσμα, η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο. Ο ελιγμός του Πούτιν θα επιταχύνει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας του και θα επισπεύσει την απώλεια της πολυπόθητης θέσης του ως παγκόσμιας ενεργειακής υπερδύναμης».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η εργαλειοποίηση της ενέργειας της Ρωσίας έχει τρεις στόχους.

Ο πρώτος, ο οποίος ίσχυε όταν οι στρόφιγγες ήταν ακόμη ανοιχτές, ήταν να προκαλέσει αβεβαιότητα και να αποτρέψει τις χώρες της ΕΕ από το να προετοιμαστούν για αυτό που θα επακολουθούσε.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να αποδυναμωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Και σε αυτό το μέτωπο, η στρατηγική της Ρωσίας λειτουργεί – η ευρωζώνη πιθανότατα θα καταγράψει ύφεση το επόμενο έτος.

Ο τρίτος στόχος του Πούτιν, την ίδια στιγμή, ήταν να τροφοδοτήσει τις πολιτικές διαιρέσεις στην Ευρώπη διαδίδοντας την ιδέα ότι οι κυρώσεις προκαλούν την ενεργειακή κρίση. Αυτό είναι, φυσικά, μια αντιστροφή αιτίου και αιτιατού – η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία είναι αυτή που προκαλεί την κρίση. Ωστόσο, το αφήγημα έχει κάποια απήχηση στην ΕΕ.

«Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η οικονομική και κοινωνική κρίση εντείνεται, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και μια κρίση κόστους ζωής, η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια. Επιπλέον, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα από ό,τι είναι τώρα. Ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας θα αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη κατάσταση», αναφέρει το άρθρο.

Σαφώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την ΕΕ, αλλά – σύμφωνα με την Αγκάθι Ντεμαράις - μπορεί να «υπάρχει κάποια παρηγοριά στο γεγονός ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Ο εκβιασμός της Μόσχας έπεισε, μια για πάντα, τις χώρες της ΕΕ ότι η Μόσχα δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Και ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, με την υποδομή LNG να κατασκευάζεται με γρήγορο ρυθμό για να ενισχύσει τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και το Κατάρ. Ο πρώτος από τους πολλούς νέους τερματικούς σταθμούς LNG θα ανοίξει σύντομα και στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Φινλανδία, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις φυσικού αερίου για την ενίσχυση της προμήθειας — από την Αλγερία ή τη Νορβηγία, για παράδειγμα. Το μπλοκ επιταχύνει επίσης τα σχέδια για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ως εκ τούτου, αρχίζει να φαίνεται ότι, μέσα σε τρία περίπου χρόνια, η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται πλέον ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Και προσθέτει: «σε μόλις δύο μήνες από τώρα, το δυτικό μπλοκ θα σταματήσει σχεδόν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αφήνοντας τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να χρειάζονται εναλλακτικούς αγοραστές για το ρωσικό αργό. Αυτό ίσως να μην προβληματίσει την Ρωσία καθώς η ζήτηση από την Κίνα, την Ινδία και πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες είναι ακόμα υψηλή. Ωστόσο, αυτές οι χώρες δεν θα είναι ο τέλειος αντικαταστάτης της ευρωπαϊκής αγοράς - η οποία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής υδρογονανθράκων της Ρωσίας - καθώς τώρα θα αναμένουν μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή του ρωσικού αργού.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιβάλλουν δευτερεύουσες κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου - περιορίζοντας περαιτέρω τις πωλήσεις της Ρωσίας.

Δεδομένων όλων αυτών, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα πράγματα φαίνονται τραγικά για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας. Οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμούν τώρα ότι οι ετήσιες εισπράξεις της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας θα μειωθούν κατά περισσότερο από το ήμισυ έως το 2030».

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο για τη Μόσχα: Την επόμενη δεκαετία, θα χάσει το καθεστώς της ως παγκόσμιας ενεργειακής υπερδύναμης — και τα προβλήματα του Κρεμλίνου δεν θα τελειώσουν εκεί.

Λόγω των κυρώσεων, οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη δυτική χρηματοδότηση και τεχνολογία. Για το Κρεμλίνο, αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή. Τα αποθέματα των σημερινών ενεργειακών τους πεδίων εξαντλούνται σταδιακά, και παρόλο που έχουν νέα πεδία στην Αρκτική, η ανάπτυξή τους θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά και κορυφαία δυτική τεχνολογία. Χωρίς πρόσβαση σε κανένα από τα δύο, η παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας θα μειωθεί αργά τις επόμενες δεκαετίες.

Σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα καθώς ο κόσμος μεταβαίνει προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι ο ενεργειακός πόλεμος που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πούτιν μπορεί να τελειώσει μόνο άσχημα για τη Ρωσία, αναφέρει το Politico.