ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε πληρώνεται, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε πληρώνεται, οι δικαιούχοι και τα ποσά
Δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου
Eurokinissi

Δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Τι θα γίνει με τους επιδοτούμενους ανέργους

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι εργαζόμενοι για το δώρο Χριστουγέννων 2022. Ιδιωτικοί υπάλληλοι και επιδοτούμενοι άνεργοι θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων τον 14ο μισθό (ή το ποσό που δικαιούνται) ενώ συνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες πολιτών θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας.

Ποιοι πληρώνονται πρώτοι το δώρο Χριστουγέννων 2022

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα πληρωθούν πρώτοι. Πιο συγκεκριμένα, η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ. Δηλαδή, εάν η καταβολή γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, τα χρήματα θα φανούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Πάντως, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 5 Δεκεμβρίου 2022 έως 6 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά: gov.gr > Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων.

Πότε πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων 2022

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων είναι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Το ποσό που θα λάβουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό, ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Επομένως, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς διακοπή για τον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Επιταγή Ακρίβειας: Ποιοι και γιατί κόβονται - Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε

Λεφτά σε 4,6 εκατ. δικαιούχους - Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι 2 Δεκεμβρίου

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Πότε πληρώνεται - Ποιοι το λαμβάνουν πρώτοι