ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα συνεχίζει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία

H Kίνα συνεχίζει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία
H Kίνα συνεχίζει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία
ΑΡ

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, μετά το ανώτατο όριο τιμών της G7 στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου 

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία αφού η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η Κίνα, η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει με βάση το σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος, αύξησε τις αγορές της από ρωσικά μείγματα πετρελαίου φέτος, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η είδηση έγινε γνωστή αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι στη Ρωσία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με χρήση δεξαμενόπλοιων, ασφαλιστικών εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων της G7 και της ΕΕ, μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται με ή κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Το ανώτατο όριο τιμής θα μειώσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του Πούτιν», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, λένε ότι το ανώτατο όριο είναι ανώφελο, καθώς είναι πάνω από την τιμή των υφιστάμενων τιμών του ρωσικού πετρελαίου των περίπου 52 δολαρίων το βαρέλι.

Νέες επιθέσεις στην Ουκρανία - Νεκροί και τραυματίες

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο βομβάρδισε την πόλη Alchevsk, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι εν τω μεταξύ έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη δεξαμενή καυσίμων σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ριάζαν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πρόκειται για τη βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών «Ένγκελς». Ουκρανικές πηγές κάνουν λόγο για πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Συνέντευξη Ζελένσκι στους Financial Times- «Πρόσωπο της χρονιάς»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι «πιο υπεύθυνος από ό,τι γενναίος» και μισεί να απογοητεύει τους ανθρώπους. Σε συνέντευξή του στους FT, που τον ονόμασαν «πρόσωπο της χρονιάς» και τον συνέκριναν με τον Τσόρτσιλ της εποχής των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι μετά από εννέα μήνες μάχης με τη Ρωσία, του λείπει...το ψάρεμα με τον γιο του.

«Είμαι πιο υπεύθυνος παρά γενναίος… Απλώς μισώ να απογοητεύω τους ανθρώπους» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως του λείπει «να πιάσει έναν κυπρίνο στον ποταμό Δνείπερο»