ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κόλπο με το 50ευρω για να κάνετε οικονομία

Το κόλπο με το 50ευρω για να κάνετε οικονομία
Getty Images

Αποταμίευση: Ποιο είναι το τρικ που μπορεί να σας βοηθήσει να... φυλάξετε την τσέπη σας

Στις μέρες μας με την ακρίβεια να καλπάζει και την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει, λίγο ή πολύ οι περισσότεροι ψάχνουν τρόπους για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που σκέφτονται πώς θα κάνουν οικονομία, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα που λέει ότι δεν πρέπει να έχετε στο πορτοφόλι σας χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας από 50 ευρώ.

Σύμφωνα με ψυχολόγους και ειδικούς, εάν έχετε ένα χαρτονόμισμα 50 ή 100 ευρώ θα το σκεφτείτε πολύ περισσότερο να το χαλάσετε από ένα χαρτονόμισμα των 5 ή των 10 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ψυχολόγου Μαρί Γκρέσαμ στο Αμερικανικό Δίκτυο CNBC, «Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που προκύπτουν να μην αποδίδουν πάντα. Παρ' όλ' αυτά τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα, αναλόγως τον τρόπο που τα κατηγοριοποιούμε».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research συμπέρανε πως τα μικρότερα χαρτονομίσματα συνδέονται με διάφορες καθημερινές αγορές, επομένως είναι πολύ πιο πιθανό να ξοδευτούν.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας δίνει ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ ή 5 χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Ακριβώς λόγω της συσχέτισης με μικροαγορές, είναι πολύ πιθανότερο να ξοδέψετε τα χρήματα εάν είναι σε δεκάευρα παρά εάν έχετε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

Από την άλλη βέβαια, κάποιος ίσως να έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο επίκαιρο μιας και ζούμε στην εποχή του πλαστικού χρήματος με τις περισσότερες συναλλαγές να γίνονται πλέον με κάρτες.

Ωστόσο, γυρνώντας στα μετρητά, το να κουβαλάει κανείς χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας έχει και τα πλεονεκτήματά του. Για παράδειγμα, πολλά μικρά μαγαζιά μπορεί να μην δεχτούν ένα 50ρικό γιατί μπορεί να μην έχουν ρέστα.

Σίγουρα δεν είναι και η ασφαλέστερη τακτική για να κάνετε οικονομία, ωστόσο, η ψυχολόγος Μαρί Γκρέσαμ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση ακόμα και αυτή η τακτική κάνει τον καταναλωτή να σκεφτεί διπλά πριν ξοδέψει ένα 50ρικο ή ακόμα και 100ευρώ.

Μάλιστα η ψυχολόγος κάνει και την δική της πρόταση.

«Πάρτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και τυλίξτε το γύρω από την κάρτα σας. Ίσως με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που σκέφτεστε να αγοράστε κάτι να σκέφτεστε πρώτα πως μεταφράζεται σε φυσικά χρήματα».