ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα στεγαστικά για νέους 25-39 ετών - Για ποιους θα είναι άτοκα

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα στεγαστικά για νέους 25-39 ετών - Για ποιους θα είναι άτοκα
INTIME

Ο νόμος για τη στέγαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ εκτός από το «Σπίτι μου» δίνει το «πράσινο φως» και για το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά την ενοικίαση σπιτιών από ιδιώτες.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους από 25 έως 39 ευρώ, που εγκαινιάζει τον νέο σχεδιασμό στη στεγαστική πολιτική από την κυβέρνηση.

Ο νόμος για τη στέγαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και εκτός από το «Σπίτι μου» δίνει το «πράσινο φως» και για το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά την ενοικίαση σπιτιών από ιδιώτες.

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, ο τόκος θα επιβαρύνει το 25% της αξίας, ενώ το 75% είναι άτοκο, κάτι που σημαίνει πως το επιτόκιο διαμορφώνεται γύρω στο 1% σε αντίθεση με ένα 3,8%-3,9% που είναι το επιτόκιο στα «κανονικά» στεγαστικά δάνεια.

Τα κριτήρια της αγοράς ακινήτων

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές, τα ακίνητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας, μέχρι 150 τ.μ. και η αξία τους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται κυρίως για παλαιά σπίτια, τα οποία όμως έχουν κάποια πλεονεκτήματα, περισσότερο στο γεγονός ότι αγοράζοντας ένα τέτοιο ακίνητο αυτόματα μπορεί να συνδυαστεί με ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ κάπου εδώ, να τονίσουμε πως το πιο σημαντικό είναι ότι για τους νέους θα είναι πολύ πιο εύκολη η δανειοδότηση, από ότι για ένα σπίτι το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κυβερνητικού προγράμματος.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με την χορήγηση χαμηλότοκων ή και άτοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους από 25 έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας.

Σε περίπτωση που πρόκειται για ζευγάρι, ο μόνος όρος είναι ένας εκ των δύο να ανήκει στην αναφερόμενη ηλικιακή ομάδα.

Επειδή αναφέρεται η φράση «ή και άτοκων δανείων» να εξηγήσουμε ότι σε τρίτεκνους και πολύτεκνους το δάνειο θα χορηγείται χωρίς τόκο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται από την Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα 375 εκατ. ευρώ και τις τράπεζες τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό εάν εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Το 90% της αξίας θα χορηγείται ως δάνειο με το κράτος να επιδοτεί τα ¾ του επιτοκίου.

Οι όροι των δανείων

Οι όροι των δανείων έχουν ως εξής:

  1. Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με ανώτερο όριο έως 16.000 ευρώ για άγαμο, έως 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι 27.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι να μη διαθέτουν άλλο ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
  2. Το ανώτατο ποσό ανέρχεται σε 150.000 ευρώ για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, μεγέθους έως 150 τ.μ. και τουλάχιστον 15ετίας.
  3. Η συμμετοχή του δανειολήπτη με δικά του χρήματα θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% της αξίας του ακινήτου.
  4. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 30 έτη.
  5. Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή του δανειολήπτη.
  6. Το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με κεφάλαια από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπόλοιπο 25% θα είναι έντοκο (με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο) με κεφάλαια τραπεζών. Συνεπώς, οι τόκοι θα διαμορφώνονται περίπου στο 1/4 ενός «κανονικού» στεγαστικού δανείου. Για τριτέκνους ή πολυτέκνους το δάνειο θα είναι άτοκο εξ ολοκλήρου. Επίσης, το δάνειο θα γίνεται άτοκο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 ή περισσότερα παιδιά.
  7. Δεν θα προβλέπεται εγγυητής.