ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποστολή … «κομπόστα»

Αποστολή … «κομπόστα»
Φάγατε φρούτα ή λαχανικά; Καθαρίσατε τα δέντρα σας από τα...

Φάγατε φρούτα ή λαχανικά; Καθαρίσατε τα δέντρα σας από τα κιτρινισμένα του φύλλα, κουρέψατε το γκαζόν σας; Ότι απέμεινε μπορεί να μην είναι χρήσιμο πια σε σας είναι όμως πολύ χρήσιμο στη φύση -απ’ όπου άλλωστε πήρατε ούτως ή άλλως την πρώτη ύλη.

Τα φλούδια από τα φρούτα, τα υπολείμματα από οτιδήποτε έχουμε καταναλώσει από τη γη, είναι οργανικά απόβλητα και μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολύ πλούσιο οργανικό μίγμα, πολύτιμο για το χώμα. Ότι απομένει λοιπόν μπορεί να επιστρέψει στη φύση και να λειτουργήσει ως ένα από τα καλύτερα λιπάσματα και βελτιωτικά του εδάφους.

Η διαδικασία είναι απλή. Αντί τα κουκούτσια ή το περιτύλιγμα των μήλων και των πορτοκαλιών να τα αποθηκεύετε εκεί που πετάτε όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια, βάλτε τα σε έναν ειδικό κάδο.

Η οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης κι ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την μετατροπή στο σπίτι κάποιων σκουπιδιών σε … κομπόστα. Η ερημοποίηση των εδαφών, η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει το έδαφος πολύ φτωχό σε οργανική ύλη. Η «λύση» που δίνεται δυστυχώς προς το παρόν είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων η οποία έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο νερό, στη πανίδα και βέβαια στον άνθρωπο. Αν όμως επιστρέφαμε στη γη το προϊόν της κομποστοποίησης, αν της δίναμε τις οργανικές και ανόργανες ουσίες που χρειάζεται θα κάναμε αυτομάτως το χώμα δυνατότερο και γονιμότερο.

Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν άλλωστε περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% είναι «κομποστοποιήσιμο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάνοντας «κομποστοποίηση» μειώνουμε το σύνολο των οικιακών μας αποβλήτων κατά 35 %!

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι ποσότητες που στέλνει ο Δήμος στα ΧΥΤΑ, πράγμα που επίσης σημαίνει τη μείωση των δημοτικών τελών –αν συνδυαστεί με την αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών- επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ροή Ειδήσεων