Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι φορολογούμενοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου και ποιοι όχι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι φορολογούμενοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου και ποιοι όχι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 175.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα, έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία. Στο 55,61% των φορολογουμένων έχει πιστωθεί στον λογαριασμό τους συνολικά το ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος.

Σημειώνεται ότι άμεση επιστροφή φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου, αλλά δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα τον φετινό φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.

Το 29,77% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 435.569 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 356,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 818 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος:

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ