ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέκτερ: Επιμήκυνση «ναι», χρήματα «όχι»

Φέκτερ: Επιμήκυνση «ναι», χρήματα «όχι»

Είναι εύκολο να λέει κανείς έξω στους Έλληνες πίνοντας μπίρα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, αφήνοντας αιχμές κατά τον Χριστιανοκοινωνιστών που επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Θετική στο ενδεχόμενο να συζητήσει μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προτού συζητηθεί καν η πιθανότητα να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να το κάνει, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή της.

«Εάν η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα λεφτά, αλλά μόνο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις με ένα ξεκάθαρο σχέδιο, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε», δήλωσε η Maria Fekter.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλαπλές διασώσεις.

Ερωτηθείσα κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

Απαντώντας σε όσους επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Fekter τόνισε πως οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αψήφιστα. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, θα έπληττε ιδιαίτερα τους φορολογούμενους, δήλωσε.

Παράλληλα, η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της -στο συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής από την ευρωζώνη χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Παραδέχεται πάντως πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.