ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούνιο ο νέος φόρος ακινήτων - Από Σεπτέμβρη οι δόσεις

Τον Ιούνιο ο νέος φόρος ακινήτων - Από Σεπτέμβρη οι δόσεις

Για τον Ιούνιο, με το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, μετατίθεται η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο δε βιάζεται για την υλοποίηση του μέτρου, εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και ιδιαίτερα το δύσκολο θέμα με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι πρώτες δόσεις για την πληρωμή του φόρου θα πάνε για τον Σεπτέμβριο και ίσως σε πέντε δόσεις, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 ώστε να εγγραφούν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

Μέχρι το καλοκαίρι θα δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών και το πόρισμα ειδικής επιτροπής για το νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Η αναμονή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το επιπλέον πάγωμα στην αγορά ακινήτων η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μιας και δεν ξέρουν ακριβώς πως θα φορολογηθούν για την ακίνητή τους περιουσία δεν φαίνεται να προχωρούν σε οποιαδήποτε αγορά ή μεταβίβαση. Υπάρχει η ελπίδα στην αγορά πως όταν οριστεί η φορολογική κλίμακα των ακινήτων και ο κάθε πολίτης γνωρίζει τι οφείλει να καταβάλλει ως φόρο ,θα κινηθούν πάλι οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΑΡΑΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. M.Sc.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ