ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπερλουσκόνι: Αν ήθελαν να κάνουν σωστά τα πράγματα, θα φώναζαν εμένα

Μπερλουσκόνι: Αν ήθελαν να κάνουν σωστά τα πράγματα, θα φώναζαν εμένα

Η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Ευρώπη στο θέμα της λιτότητας και του ορίου του 3% για το έλλειμμα, δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή του στην "Κοριέρε ντέλα Σέρα", ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα του οποίου αναμένεται ότι θα συμμετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση.

"Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη, να εξηγήσουμε πως το όριο του 3% για το έλλειμμα επί του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι σωστά, αλλά όχι όταν βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση", δήλωσε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα.

"Ένα μπρα-ντε-φερ με την ΕΕ; Όχι απαραίτητα. Μου φαίνεται πως και οι Βρυξέλλες πείθονται τώρα πως υπήρξε μια υπερβολή στη λιτότητα", δήλωσε.

Ο Καβαλιέρε υποστηρίζει πως θα ήθελε να γίνει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, αλλά παραδέχεται πως αυτό είναι απίθανο και προτείνει για τη θέση αυτή ένα μέλος του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PDL), τον Ρενάτο Μπρουνέτα.

Ο Μπρουνέτα έχει επικρίνει έντονα το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και έχει αντιταχθεί στον προϋπολογισμό λιτότητας που συντάχθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και στον οποίο περιλαμβάνεται ένας φόρος ακινήτων επί της κύριας κατοικίας που είναι στόχος πολλών επικρίσεων.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι "προκάλεσε καταστροφές με την υπερβολή της στη λιτότητα (...) τώρα χρειάζεται μια πολιτική κυβέρνηση που να μπορέσει να θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομία. Αν ήθελαν να κάνουν σωστά τα πράγματα, θα φώναζαν εμένα", λέει.

Ο Ενρίκο Λέτα, προσωπικότητα της μετριοπαθούς αριστεράς που πήρε εντολή από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που να συνασπίζει το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το PDL και τους κεντρώους του Μάριο Μόντι.