ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 1 τρισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ

«Μαύρη τρύπα» 1 τρισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ

-Έκτακτα μέτρα αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

-Η φοροδιαφυγή ξεπέρασε σε αξία το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ένωσης

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και το ενεργειακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο θα διαφανεί κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να δράσουν άμεσα και από κοινού για την έξοδο από την ύφεση που πλήττει πλέον Νότο και Βορρά της Ευρώπης. Θα αποτελέσει επίσης και ένα τεστ εν όψει της επόμενης καθοριστικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 28 και 29 Ιουνίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπέι, με επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, επισημαίνει την ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την αποδοχή των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε την Τρίτη ψήφισμα στο οποίο απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη να μειώσουν στο ήμισυ το "φορολογικό κενό" του 1 τρισ. ευρώ (όσο υπολογίζεται η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη) ως το 2020 και ζητά τη λήψη μέτρων για την πάταξη των φορολογικών παραδείσων και κάλυψη νομικών κενών.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόζο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ε.Ε. να έχει διασφαλίσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια κ.λπ.)

Κύκλοι της Κομισιόν ωστόσο επισημαίνουν ότι μια τέτοια συμφωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Μπλόκο» από την Κομισιόν

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο και την προστασία των κρατών μελών από τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες για την αποφυγή καταβολής φόρων. Αλλά η πρωτοβουλία της Κομισιόν δεν βρήκε ανταπόκριση από το συμβούλιο των υπουργών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμενόταν να προετοιμάσει τα προκαταρκτικά κείμενα και τα μέτρα για τη σημερινή σύνοδο. Η πρόταση περιελάμβανε μέτρα για την συνεργασία των φορολογικών αρχών και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζών.

Ωστόσο, οι υπουργοί κρατών μελών αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί.