ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εμπορικές διαφορές Κίνας και ΕΕ στο στόχαστρο Μέρκελ - Κετσιάνγκ

Οι εμπορικές διαφορές Κίνας και ΕΕ στο στόχαστρο Μέρκελ - Κετσιάνγκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ τάχθηκαν την Κυριακή στο Βερολίνο υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, απορρίπτοντας σταθερά την ιδέα μιας αντιπαράθεσης ή μέτρων προστατευτισμού.


Αναφερόμενη στη διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα όσον αφορά τα ηλιακά πάνελ ή τους εξοπλισμούς των τηλεπικοινωνιών, η Μέρκελ δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, πως η Γερμανία και η Κίνα απορρίπτουν τον "προστατευτισμό".

Η καγκελάριος δήλωσε πως "θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών".
"Απορρίπτουμε κάτι τέτοιο. Θα δεσμευθώ ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμευόμαστε το ταχύτερο σε εντατικές συζητήσεις με την Κίνα" πρόσθεσε, εκθειάζοντας "τις πολύ στενές σχέσεις" ανάμεσα στο Βερολίνο και το Πεκίνο. "Θέλουμε να τις αναπτύξουμε περισσότερο", υπογράμμισε εξάλλου.

Ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε από την πλευρά του τη διαφωνία του με την απόφαση της ΕΕ για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες του τομέα που απειλούνται με εξαφάνιση. "Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την απόφαση και την απορρίπτουμε σταθερά", είπε. Εκτίμησε πως ένα τέτοιο μέτρο "δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ευρώπη και θα βλάψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιριών και των ευρωπαίων καταναλωτών". "Είναι γι΄αυτό που ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με κοινές προσπάθειες και με το διάλογο την εμπορική διαφορά ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ", πρόσθεσε.

"Θέλουμε να καταπολεμήσουμε μαζί τον προστατευτισμό", είπε. Η επιβολή ενός δασμού στα κινέζικα ηλιακά πάνελ "θα έστελνε το κακό σήμα, το σήμα πως ο προστατευτισμός επιστρέφει", είπε.