ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ εκτελείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα»

«Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ εκτελείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα»

«Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει και αυτό θα συμβεί και το 2014» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του οργανισμού, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι «τέθηκαν κάποιοι στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων, αφορούν δηλαδή δράσεις που κυρίως στοχεύουν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που νομίζω θα διευρύνουν την εισπραξιμότητα που συντελείται από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων «είναι ένα θέμα, αλλά όχι αγκάθι» για τον ασφαλιστικό οργανισμό και προσθέτει: «Έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων. Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα».

Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και σημειώνει: «Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα βέβαια οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι ότι σώνει και καλά διαμορφώνουν και υψηλά έσοδα, σημαίνει και υψηλή πίεση για εισφοροδιαφυγή».

Διαβάστε τη συνέντευξη

-Κύριε Σπυρόπουλε, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, που για το 2014 θα φτάσουν τα 2 δισεκ. ευρώ, πλέον της κρατικής χρηματοδότησης. Μετείχατε σε μια σύσκεψη με υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.. Τι βλέπετε να γίνεται;

-Ο προϋπολογισμός του 2014 θα εκτελεστεί, όπως και του 2013. Απλώς τέθηκαν κάποιοι στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων, αφορούν δηλαδή δράσεις που κυρίως στοχεύουν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που νομίζω θα διευρύνουν την εισπραξιμότητα που συντελείται από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

-Μήπως όμως αποτελεί αγκάθι για τα ταμεία η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων;

-Όχι, δεν νομίζω. Είναι ένα θέμα, αλλά όχι αγκάθι. Αγκάθι είναι η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στη χώρα, αλλά μέχρι τώρα έχουμε κινηθεί και έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα. Βέβαια οι συντάξεις έχουν μειωθεί, δεν είναι επαρκείς δηλαδή, ωστόσο εκτελέστηκαν οι προϋπολογισμοί και του 2010 και του 2011 και του 2012 και ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει. Αυτό θα συμβεί και το 2014.

-Άρα δεν βλέπετε να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις συντάξεις;

-Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα.

-Ακούγεται κύριε διοικητά ότι οι δανειστές ζητούν «μοντέλο» ΙΚΑ στα ειδικά Ταμεία, δηλαδή στους φορείς ασφάλισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των εισφορών;

-Δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω κάτι τέτοιο, αρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας. Εγώ δεν έχω διαπιστώσει σε συζητήσεις με την τρόικα κάτι τέτοιο, ούτε μπορώ να απαντώ σε εικασίες..

-Με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, έως το 2016 πρέπει να μειωθούν οι εισφορές κατά 3,9%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «μαύρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο;

-Το να μιλάμε για το 2016 από σήμερα είναι πρόωρο. Το ότι πρέπει να μειωθούν όμως οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σίγουρο.

-Αυτό έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο πάντως..

-Κοιτάξτε, και να μην είχε εγγραφεί στο μνημόνιο έπρεπε να το κάνουμε. Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη, αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα βέβαια οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι ότι σώνει και καλά διαμορφώνουν και υψηλά έσοδα, σημαίνει και υψηλή πίεση για εισφοροδιαφυγή.

-Τα έσοδα του ΙΚΑ πώς πάνε;

-Όπως είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.