ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ.Χατζηδάκης: Κεντρική επιλογή το Στρατηγικό Σχέδιο για την καινοτομία

Κ.Χατζηδάκης: Κεντρική επιλογή το Στρατηγικό Σχέδιο για την καινοτομία

Για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί κεντρική επιλογή η δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας υποστήριξης νέων επιστημόνων.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όπως για τα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, το νομικό πλαίσιο για τα start-ups, καθώς και μέτρα διευκόλυνσης του επιχειρείν και απλοποίησης των διαδικασιών.

Παράλληλα, θα εμπεριέχει και συγκεκριμένες δράσεις όπως για παράδειγμα τη συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητα ς- ερευνητικών κέντρων - αγοράς, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την εισαγωγή τεχνογνωσίας κ.ά. ενώ συνδυάζεται και με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που θα δίνει περισσότερο βάρος από τα προηγούμενα στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τρην ελπίδα να προσελκύσουμε νέες εταιρίες ώστε να εγκαταστήσουν τμήματα ερευνών και ανάπτυξης στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η αρχή έχει γίνει με τις εταιρίες Nokia, SAP και ZTE.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμα ότι η σύνδεση της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας με την αγορά είναι αυτονόητη για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής γενιάς, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Συνδέσμου, καθώς διαθέτει, όπως είπ, όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να γυρίσουμε σελίδα: υποστήριξη στους νέους επιστήμονες που θέλουν επιχειρήσουν, ενίσχυση της καινοτομίας και συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και έρευνας, δηλαδή τη λεγόμενη «τριπλή έλικα».