ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρυφά σημεία του προϋπολογισμού του 2014

Τα κρυφά σημεία του προϋπολογισμού του 2014

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι οι χαμένοι του επόμενου έτους, ωστόσο τα μέτρα για την τσέπη πολιτών θα θεωρηθούν καινούργια, αλλά για την κυβέρνηση και την τρόικα παλιά, καθώς κάποια από αυτά είναι ήδη ψηφισμένα.

Ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, θα επιστρέψει στις αγορές στα μέσα του έτους, ενώ θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, τα νέα κρυφά σημεία του προϋπολογισμού έχουν να κάνουν με την:

1. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες έμμεσες περικοπές εισοδήματος, αφού πλέον δεν θα αναγνωρίζονται δαπάνες ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

2. Φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών. Θα ξεκινά πλέον από το πρώτο ευρώ, αφού δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο.

3. Φορολογία ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν τα ενοίκια, με συντελεστή 11%. Την ίδια ώρα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία 2,65 δις ευρώ, αν ισχύσει τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης. Όσοι έχουν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό τη μεγαλύτερη αύξηση φέρουν οι φόροι στην περιουσία. Το 2013 εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» στα 2,78 δις ευρώ και το 2014 στα 3,93 δις, αύξηση δηλαδή 41,4%.

4. Άντληση 271 εκατ. ευρώ από τέλος παραμονής, φόρο υπεραξίας, φορολόγηση αποθεματικών μεγάλων εταιρειών που δεν φορολογήθηκαν, απόδοση της προσυμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων συνταξιούχων.

stournaras vroutsis

Το 2014 θα υλοποιηθούν ήδη ψηφισμένα μέτρα 3,4 δισ. ευρώ που προέρχονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2016.

Το «πακέτο» μέτρων που περιγράφονται στον προϋπολογισμό είναι συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από:

*αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και

*περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Προβλέπει, επίσης, τη μείωση 75% στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες 1,5 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός, όπως αναφέρει η εφημερίδα NEWSBOMB στηρίζεται στο αισιόδοξο σενάριο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα στηριχθεί στις πλάτες των πολιτών.

Μόνο από τους άμεσους φόρους, προκύπτει αύξηση 1,6 δις ευρώ.

Πληροφορίες της εφημερίδα NEWSBOMB αναφέρουν ότι η πρακτική του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην φέρνει άμεσα νέα μέτρα, αλλά να αυξάνει τις αποδόσεις των ήδη υφιστάμενων φόρων, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερα έσοδα. Από τα 19,88 δισ. ευρώ του 2013, οι άμεσοι φόροι το 2014 θα σκαρφαλώσουν στα 21,57 δις.

Η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την ελληνική ..πρωτοτυπία, φέρνοντας και πάλι φορολογικό νομοσχέδιο, όπως επίσης και τα σχέδια για τους πλειστηριασμούς, τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις νέες δράσεις για το ασφαλιστικό.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους του

Σεξ, Ψέματα και Παρακολουθήσεις στην ΕΥΠ

Διοικητής Νοσοκομείου «καρφώνει» προστατευόμενους υπαλλήλους πολιτικών

Οι γείτονες του Λυκαβηττού, ο... Σαρκοζί και η αδελφή του Στουρνάρα!