ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής vs Υπουργείου Οικονομικών!

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής vs Υπουργείου Οικονομικών!

Αρκετοί εκτιμούν ότι οι εκθέσεις του Γραφείου δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε άσχετες χρονικές στιγμές, αλλά και καίριες φάσεις της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Διαξιφισμοί ανάμεσα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, μια κόντρα που κρατά εδώ και μήνες.

Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που εκτιμούν ότι οι εκθέσεις του Γραφείου δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε άσχετες χρονικές στιγμές, αλλά και καίριες φάσεις της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Κατά καιρούς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει «κάψει» το Υπουργείο Οικονομικών, με τον επικεφαλής του Γραφείου, καθηγητή Λιαργκόβα, να επισημαίνει σε συνεντεύξεις του ότι υπάρχει διαφορά ..στην ερμηνεία και όχι στους αριθμούς, αφού το ίδιο το Γραφείο δουλεύει με τα στοιχεία που δημοσιεύει το οικονομικό επιτελείο.

GR1

Χθες, η κόντρα επεκτάθηκε και σε επίσημο επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών άσκησε έντονη κριτική στις εκθέσεις του Γραφείου, για να λάβει και την αντίστοιχη απάντηση του επικεφαλής του.

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τέσσερα σημεία στα οποία υπάρχουν βασικές διαφωνίες των δυο πλευρών κι ας δουλεύουν με τα ίδια στοιχεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής:

STAIKOURAS7872323333

α) είχε συγχύσει το «δημοσιονομικό» με το «χρηματοδοτικό» κενό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ υψηλότερο, 4 φορές μεγαλύτερο ακόμη και από τις τότε εκτιμήσεις της Τρόικα.

β) υποστήριζε ότι «η τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», «κάτι που τελικά, ποτέ δεν έγινε».

γ) υποστήριζε ότι «οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται», όμως πρόκειται για «κάτι που επίσης δεν έγινε», καθώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δις ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Επίσης οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δις ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012.

δ) υποστήριζε ότι «το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών». Ο Χρ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2013, ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δις ευρώ, έναντι 9,2 δις ευρώ στο τέλος του 2012.

GENIKO34844444

Τη λειτουργία του Γραφείο υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής του, καθηγητής Π. Λιαργκόβας, επισημαίνοντας ότι είναι στελεχωμένο με επιστημονικά μέλη και δεν είναι διορισμένα με κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον εν λόγω Γραφείο, για την επικαιροποίηση των στοιχείων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπαρκτό και υψηλό, το Γραφείο Προϋπολογισμού συνεχίζει να εκτιμά ότι δεν είναι βιώσιμο – κάτι που επανέλαβε και ο Π. Καζάκος, μέλος του Γραφείου, που τόνισε ότι απαιτούνται να συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η πολιτική σταθερότητα και η ρύθμιση του χρέους.

«Η παράθεση των θετικών ενδείξεων που σταδιακά αυξάνονται, και οι θετικές διαπιστώσεις εταίρων, δανειστών, ξένων επενδυτών και οίκων αξιολόγησης που όλο και πληθαίνουν, δεν γίνεται με καμία διάθεση «πανηγυρισμού».

Πού συμφωνούν

Οι δυο πλευρές φαίνεται να βρίσκουν και κοινή γραμμή πλεύσης, αφού συμφωνούν σε 8 βασικά σημεία της ελληνικής οικονομίας:

*Η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει.

*Το πρόγραμμα προσαρμογής οδήγησε σε πολύ βαθύτερη ύφεση απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

*Η γενικευμένη πολιτική λιτότητας, όπως εφαρμόστηκε από το 2010, προκαλεί ζητήματα αποδοχής από την κοινωνία, αναθερμαίνει τον λαϊκισμό και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

ANERGIA81333

*Η εκτόξευση της ανεργίας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά της προσαρμογής.

*Η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και έχει εδραιώσει τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

*Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν εγγυάται από μόνη της τη διατηρησιμότητα των μακροοικονομικών ισορροπιών.

*Δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό με νέα μέτρα λιτότητας.

*Η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης:

Στα 811 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου

Πού διαφωνούν κυβέρνηση-τρόικα-Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα

Προκαλούν οι δανειστές: Έστειλαν ελεγκτές για το πρωτογενές πλεόνασμα

Πόλεμος νεύρων για το πρωτογενές πλεόνασμα