Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στον Καναδά

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στον Καναδά

Με προβλεπόμενο έλλειμμα 2,9 δισ. δολάρια και χαμηλό επενδυτικό πρόγραμμα κατατέθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο του Καναδά ο προϋπολογισμός για το 2014-2015 από τον υπουργό οικονομικών Τζίμ Φλάερτι.


Το πρόγραμμα επενδύσεων φτάνει μόνο τα 700 εκατ. δολάρια με 2 δισ. περικοπών κυρίως στον τομέα του δημοσίου. Δεν πέφτει νέο χρήμα στην αγορά, αλλά προβλέπονται πολλές εκπτώσεις για τον μέσο φορολογούμενο σε έμμεσους φόρους, οπότε ο νέος προϋπολογισμός έχει προεκλογικό άρωμα.

Καθυστερεί η επένδυση των 3.1δισ. δολαρίων σε στρατιωτικές δαπάνες, αυξάνονται οι φόροι στον καπνό, δίνεται μικρή βοήθεια στις οικογένειες των βετεράνων και περιλαμβάνονται μέτρα για την βελτίωση των υποδομών καθώς και την βελτίωση των παροχών Ίντερνετ σε αγροτικές περιοχές.

Η κυβέρνηση προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο με πρόγραμμα περικοπών και διαχείριση των απολαβών του δημόσιου τομέα. Τα κύρια σημεία:

Στα επόμενα δύο χρόνια θα διατεθούν 237 εκατ. δολάρια για την επισκευή και ανακατασκευή των μεγάλων γεφυρών του Μόντρεαλ (Champlain, Jacques-Cartier και Mercier). 305 εκατ. θα δοθούν για την ανάπτυξη του δικτύου υψηλής ταχύτητας ιντερνέτ στις αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης την αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων στο πλάνο της υγείας σχεδόν στο διπλάσιο.

Οι οικογένειες που υιοθετούν θα έχουν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Η κυβέρνηση προτίθεται να εξομοιώσει τις τιμές των προϊόντων με εκείνες των ΗΠΑ.

Οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί θα μπορούν να έχουν τους δικούς τους υπολογιστές και λαχεία, εξοικονομώντας χρήματα διοικητικών υπαλλήλων.

Οι διακεκριμένοι ερασιτέχνες αθλητές θα έχουν περισσότερη φοροαπαλλαγή στις αποταμιεύσεις τους.

Οι εθελοντές για την αναζήτηση και τη διάσωση θα λάβουν φοροαπαλλαγές όμοιες με εκείνες των πυροσβεστών

Οι έμμεσοι φόροι θα επιστρέφονται στους δικαιούχους χωρίς αίτημα, αλλά αυτόματα μέσα από τη φόρμα της φορολογικής τους δήλωσης.