Τον Απρίλιο έρχεται το επίδομα τέκνων - Αλλαγές στον τρόπο καταβολής

Τον Απρίλιο έρχεται το επίδομα τέκνων - Αλλαγές στον τρόπο καταβολής

Το επίδομα τέκνων αναμένεται να δοθεί νωρίτερα, τη φετινή χρονιά, στους δικαιούχους και συγκεκριμένα η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει πως οι δηλώσεις των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από 20 Μαρτίου και η εκκαθάριση θα γίνει ηλεκτρονικά και άμεσα. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση κυμαίνεται από 120 ως και 1.225 ευρώ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», 700.000 δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν άμεσα το επίδομα, ειδικά εκείνοι που θα υποβάλλουν το έντυπο Α21 μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Η ηλεκτρονική φόρμα έχει εφαρμογή που δείχνει, εάν υπάρχουν λάθη, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να τα διορθώσουν, ενώ όσοι έχουν πάρει διαζύγιο μπορούν να κάνουν κοινή δήλωση, χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση.

Συνοπτικά δρομολογούνται 5 αλλαγές για το επίδομα τέκνων:

1. Υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονη εκκαθάριση από τς 20 Μαρτίου.
2. Όσοι πληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων μπορούν ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και με την άμεση εκκαθάρισή της να συμπληρώνουν το έντυπο Α21 για να πάρουν το επίδομα του πρώτου τριμήνου για το 2014.
3. Στο έντυπο Α21 και κατά την ηλεκτρονική υποβολή του οι δικαιούχοι θα έχουν βλέπουν άμεσα τα σφάλματα που πρέπει να διορθώσουν για να γίνει δεκτή η υποβολή του.
4. Η επιμέλεια των τέκνων όταν πρόκειται για διαζευγμένους δικαιούχους: Πλέον δεν θα ζητείται δικαστική απόφαση για το ποιος έχει την επιμέλεια, αλλά θα αρκεί η κοινή δήλωση των συζύγων (επικυρωμένη από αρμόδια αρχή) για το ποιος έχει την επιμέλεια των παιδιών και είναι δικαιούχος του επιδόματος.
5. Όταν πρόκειται για αλλοδαπούς που δηλώνουν αλλοδαπά παιδιά θα γίνεται πλήρης ταυτοποίηση για την αποφυγή καταστρατήγησης του μέτρου και είσπραξης χρημάτων από μη δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το επίδομα του 2013:

• Υποβλήθηκαν 1.010.000 αιτήσεις.
• Απορρίφθηκαν οι 162.000.
• Πληρώθηκαν ήδη 676.000 οικογένειες.
• Εκκρεμούν για έλεγχο 48.000 αιτήσεις, με τροποποιητικές δηλώσεις Α21.
• Υποβλήθηκαν για διόρθωση σφαλμάτων 124.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 21.000 είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι απαλλάσσονται από φόρο ακινήτων

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων – Δείτε πώς θα γίνει

Ειρηνοδικείο Χανίων: Ανάσα για υπερχρεωμένη οικογένεια πολυτέκνων