Αντιπρόεδρος Die Linke σε DW: «Νέο κούρεμα αναπόφευκτο»

Αντιπρόεδρος Die Linke σε DW: «Νέο κούρεμα αναπόφευκτο»

Πολιτική της καμένης γης αφήνει πίσω της η τρόικα και ο Τσίπρας έχει το τσαγανό να αντιμετωπίσει την τρόικα και τη Γερμανία» υποστηρίζει η Βαγκενκνέχτ μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της DW. «Νέο κούρεμα αναπόφευκτο».

H Ζάρα Βαγκενκνέχτ δεν συμμερίζεται καθόλου την ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το θεωρεί αποτέλεσμα μιας «άγριας» πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα. «Οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης», υπογραμμίζει. «Εάν συνυπολογίζαμε και τους τόκους τότε το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη».

«Πολιτική για τις τράπεζες»

Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke υπερασπίζεται τη στάση του κόμματός της στη γερμανική Βουλή να ψηφίσει εναντίον όλων των πακέτων στήριξης της Ελλάδας. «Οι πόροι από τα ταμεία στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Το 94% του ποσού άνω των 200 δις ευρώ διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες. Δηλαδή, με αυτά τα χρήματα δεν στηρίξαμε τις ελληνικές συντάξεις, το ταμείο ανεργίας, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, αλλά πήγαν σε πλούσιους επενδυτές -που μέχρι τότε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τους υψηλούς τόκους από την Ελλάδα- για να καλύψουν στην ουσία τις απώλειές τους. Αυτήν την πολιτική σωτηρίας την απορρίπτουμε, κυρίως επειδή συνδέεται με άγρια μέτρα λιτότητας. Δεν λειτούργησε. Το χρέος είναι υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν για τους ανθρώπους αλλά για τις τράπεζες».

GREECE KOYREMA

«Δεύτερο κούρεμα θα γίνει αναπόφευκτα»

Η Ζάρα Βαγκενκνέχτ διαφωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεύτερο κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει. Θεωρεί την εξέλιξη μοιραία. «Έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο... απλά προσπαθούν να εξαγοράσουν χρόνο», μας λέει. «Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενο κούρεμα θα έπληττε τους ευρωπαίους φορολογούμενους, από τη στιγμή που μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους έχει κρατικοποιηθεί. Αλλά γι' αυτό ευθύνεται η ευρωπαϊκή πολιτική, που θα πρέπει να αναλάβει τώρα και τις συνέπειες… Ήταν μια παραπλανητική πολιτική, από τη μια απαίτησαν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να ασκήσουν καμιά πίεση στην ελληνική οικονομική ελίτ που ευθύνεται γι' αυτήν την καταστροφή και να την πιέσουν να αναλάβει το κόστος της κρίσης με ένα τσουχτερό κεφαλαιακό φόρο».

Διαβάστε επίσης

Αποκαλυπτική η έκθεση Κάρας για τα λάθη της Τρόικας στην Ελλάδα