Ντάισελμπλουμ: Tο β' 6μηνο οι αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Ντάισελμπλουμ: Tο β' 6μηνο οι αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος

«Η Ευρωζώνη θα λάβει κατά το δεύτερο εξάμηνο τις αποφάσεις της σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την Ελλάδα «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Εν τούτοις, απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα.

Είπε ότι ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας πως δεν θα απαιτηθεί νέο Πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο. Αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας βεβαίως πως αυτό θα επικυρωθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου.

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους υπενθύμισε πως τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 πως με βάση το υπάρχον Πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο. Σημείωσε με έμφαση το ζήτημα της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι πέφτουν οι μισθοί χωρίς να πέφτουν οι τιμές. Οι αγκυλώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα