ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch:«B-» η αξιολόγηση για το αξιόχρεο ελληνικών συστημικών τραπεζών

Fitch:«B-» η αξιολόγηση για το αξιόχρεο ελληνικών συστημικών τραπεζών

H Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας -Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

«Η Fitch αναμένει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων θα συνεχίσει να χειροτερεύει για το υπόλοιπο του έτους, αν και με μικρότερο ρυθμό, αντανακλώντας κατά βάση την διαφορά ανάμεσα στην αναγνώριση των NPL (μη εξυπηρετούμενων δανείων) και την οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο οίκος.

Ο διεθνής οίκος υπολογίζει ότι το ποσοστό των προβληματικών δανείων έφθασε στο τέλος του 2013 στο 45,6% για την Alpha, στο 41,3% για την Πειραιώς, στο 31,7% για την Eurobank και στο 29,7% για την Εθνική.

Την ίδια ώρα τα αποθέματα που διακρατούνται για την κάλυψη των προβληματικών δανείων είναι κάτω από το 50%, ποσοστό που η Fitch θεωρεί χαμηλό σε ένα δυσμενές σενάριο.

Η καλύτερη εικόνα της Εθνικής οφείλεται εν μέρει στο πλειοψηφικό μερίδιο στην τουρκική Finansbank, η οποία έχει παρουσιάσει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, σημειώνει η Fitch. Eπιπλέον, αναφέρει ότι ενώ η μεγάλη διαφοροποίηση συνιστά rating positive, αντισταθμίζεται από πιθανούς περιορισμούς στο κεφάλαιο και στην ρευστότητα της εταιρείας.

Όσον αφορά το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι ωφελείται από το σχετικά πιο ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων στεγαστικών. Η Fitch σημειώνει ακόμα ότι η Πειραιώς έχει ένα μερίδιο δανείων που δεν κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα ρίσκα.

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 0,5% το 2014 βλέπει η Fitch