ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Έρχονται τα εκκαθαριστικά ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα προχωρήσει εντός του Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε σε μηναία βάση με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει προκειμένου να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων να υποβάλουν ηλεκτρονικά Ε9.

Οι μεταβολές της περιόδου από 1/1/2014 έως 31/5/2014 θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, καθώς από την 1η Ιουλίου 2014 θα αρχίσει η διαρκής ενημέρωση του Ε9. Αυτό απλά σημαίνει ότι η προθεσμία ενημέρωσης κάθε μεταβολής ακινήτου θα γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβολής.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει παράσχει τις εξής γενικές οδηγίες για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα:

- Η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων που προβλέπεται στο άρθρο 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012 (όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1188/30.7.2013), δηλαδή η υποβολή των εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής «υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9» (ΠΟΛ.1234/15.10.2013).

- Η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, δίνεται εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) για τα έτη αυτά.

- Ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, δύναται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση και ηλεκτρονικά.

- Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή τροποποιητικής από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει.

- Για τα έτη 2011, 2012 και 2013 είναι διαθέσιμες οι εκτυπώσεις υποβληθεισών δηλώσεων μέσω της εφαρμογής, περιουσιακής κατάστασης και εκκαθαριστικού ΦΑΠ εφόσον έχει εκδοθεί.

- Κατά την εισαγωγή του στο σύστημα, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει από λίστα το έτος για το οποίο επιθυμεί να κάνει κάποια ενέργεια. «Προεπιλεγμένο έτος» εμφανίζεται το μικρότερο έτος για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα για το φορολογούμενο (προσωρινή δήλωση κ.λ.π), διαφορετικά το τρέχον έτος.

- Όταν επιλέγεται «οριστικοποίηση» της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος, εφόσον για το επόμενο έτος υπάρχει εκκαθάριση Φ.Α.Π.

- Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος, πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί. Πριν ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση.

- Εάν ο φορολογούμενος κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, δεν επέλεξε μεταφορά της δήλωσης σε επόμενο έτος, μπορεί και εκ των υστέρων από την καρτέλα δηλώσεις Ε9 να επιλέξει μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος.

- Η οποιαδήποτε εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου (ακόμα και η συμπλήρωση αριθμού παροχής ρεύματος στο 2013) , θα πρέπει να αιτιολογείται μέσω συνοπτικής περιγραφής σε πεδίο που εμφανίζεται (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης κ.λ.π.). Η συμπλήρωση αυτών των πεδίων, δεν αντικαθιστά τις «σημειώσεις του Φορολογούμενου».

- Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης.

- Δοθέντος ότι οι φορολογούμενοι ήδη κλήθηκαν να επικαιροποιήσουν την περιουσιακή εικόνα των αγροτεμαχίων στο έτος 2013, δεν είναι υποχρεωτικό να προβούν σε διορθώσεις στην περιουσιακή εικόνα των αγροτεμαχίων για τα έτη 2011 και 2012, εκτός και εάν το επιθυμούν.

- Οι τροποποιητικές δηλώσεις αποβιωσάντων, οι αρχικές δηλώσεις Ε9 καθώς και οι αιτήσεις απαλλαγών-διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Τέλος, σημειώνεται πως οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο, τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων ετών 2011 και επομένων, εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το αντίστοιχο έτος.

Διαβάστε επίσης

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την περιουσία σας