Ληξιπρόθεσμα χρέη - Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ρύθμιση

Ληξιπρόθεσμα χρέη - Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ρύθμιση

Από 50 ευρώ ελάχιστη καταβολή το μήνα και έως 100 δόσεις – Μειώνεται το επιτόκιο – Πότε χάνεται η ρύθμιση – Ποιοι δεν γλιτώνουν τις κατασχέσεις

Μέχρι και 100 δόσεις, όπως αναμενόταν, θα μπορούν να ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετρά μόλις πέντε άρθρα.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις για χρέη μέχρι και 15.000 ευρώ και έως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως ένα εκατομμύριο ευρώ, με επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως, από 8,05% προηγουμένως.

H νέα ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, ακόμα και αύριο, Παρασκευή (24/10/2014).

Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις

Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα παρέχεται και έκπτωση στις προσαυξήσεις σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής:

  • 100% έκπτωση για εφάπαξ καταβολή
  • 90% έκπτωση για ρύθμιση με 12 δόσεις
  • 80% έκπτωση για ρύθμιση με 24 δόσεις
  • 70% έκπτωση για ρύθμιση με 36 δόσεις
  • 60% έκπτωση για ρύθμιση με 48 δόσεις
  • 50% έκπτωση για ρύθμιση με 60 δόσεις
  • 30% έκπτωση για ρύθμιση με 72 δόσεις
  • 20% έκπτωση για ρύθμιση με 100 δόσεις

Οι συνέπειες αν δεν πληρώνεις

Αν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει τη δόση στη ώρα της, ενώ έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, τότε θα χάσει όλα τα δικαιώματα που είχε ως οφειλέτης (δόσεις, ελάχιστο ποσό) και θα κληθεί να πληρώσει άμεσα όλο το ποσό της οφειλής.

Πότε δεν χάνεις τη ρύθμιση;

Όταν μέσα σε διάστημα ενός έτους χάσει την προθεσμία μέχρι και για 2 δόσεις, αν δηλαδή τις πληρώσει εκπρόθεσμα. Επίσης, «συγχωρείται» αν δεν πληρώσει μια δόση στην ώρα της μια φορά μέσα σε δυο μήνες.

Αν χάσει τη ρύθμιση για κάποιους σημαντικούς λόγους, τότε ο οφειλέτης μπορεί εντός 2 μηνών από την ημέρα που θα βγει από τη ρύθμιση, να υποβάλει νέα αίτηση επανένταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τις δόσεις που απομένουν μέχρι να αποπληρώσει την οφειλή του, να συνεχίσει δηλαδή από εκεί που σταμάτησε.

«Θέλω να μείνω στην προηγούμενη ρύθμιση»

Αν κάποιος είχε υπαχθεί στην παλαιά ρύθμιση και θέλει να παραμείνει εκεί, τότε θα υπολογίζεται η αρχική του οφειλή με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%. Παράλληλα, το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για τα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.
Επίσης, αν κάποιος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στην παλιά ρύθμιση, θα μπορεί να μπει και στην καινούργια αν το επιθυμεί, «απολαμβάνοντας» μειωμένο επιτόκιο από την 1η/1/2013 και μετά.

«Είμαι στη ρύθμιση και θέλω να ξεπληρώσω»

Αν κάποιος μπει στη ρύθμιση και κάποια στιγμή αποφασίσει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, τότε θα μπορεί να απαλλαχθεί από τους τόκους και τις προσαυξήσεις για τις δόσεις που απομένουν να πληρωθούν.

Αν πχ. κάποιος έχει να πληρώσει ακόμα 10 δόσεις και αποφασίσει κάποια στιγμή να τις αποπληρώσει εφάπαξ, θα απαλλαχθεί από τους τόκους και προσαυξήσεις για τις 10 δόσεις που τους απέμεναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ με τις 100 δόσεις: Τρελοί ή απατεώνες κοροϊδεύουν τον κόσμο!