Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται το Μνημόνιο

Της απόφασης του Βερολίνου να συμμετάσχει στη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα αλλά και στον προσωρινό μηχανισμός στήριξης του Ευρώ, υπεραμύνθηκε...


Της απόφασης του Βερολίνου να συμμετάσχει στη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα αλλά και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης του Ευρώ, υπεραμύνθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε επικαλέσθηκε τις συνθήκες απειλής για το ευρώ που οδήγησαν στις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει επί της ουσίας προσφυγή που υπογράφουν ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Πέτερ Γκαουβάιλερ και ομάδα ευρωσκεπτικιστών συνταγματολόγων, οικονομολόγων και οικονομικών παραγόντων.

Ο κ. Σόιμπλε αιτιολόγησε την απόφαση για τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ λέγοντας ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να αποφευχθεί ο κίνδυνος “μόλυνσης” και να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναμένεται περίπου σε τρεις μήνες.