ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και ξαφνικά θέμα περικοπών σε κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ

Και ξαφνικά θέμα περικοπών σε κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ

Εναλλακτικές λύσεις για το ασφαλιστικό αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση, ώστε, να καλύψει τις συμβατικές αφενός υποχρεώσεις της έναντι των εκπροσώπων των θεσμών και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Ήδη, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επιστημόνων.

Βασική προτεραιότητα των προτάσεων αυτών η διασφάλιση των κύριων συντάξεων, τουλάχιστον έως τα 1.200 - 1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά.

Στις προτάσεις τους συνυπολογίζουν και τον καθοριστικό παράγοντα των εσόδων των Ταμείων, καθώς οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αποθαρρυντικές: αφενός προβλέπεται έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ μέσα στο 2016 και αφετέρου οι δυσμενείς επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των τρεχουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.

Ήδη, ο Ιανουάριος έκλεισε για το ΙΚΑ με μια μείωση εσόδων κατά 7%, που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ και για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή μια σοβαρή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν «εναλλακτικά μοντέλα περικοπών» των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζονται:

1. Μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.
3. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.
4. Μειώσεις στις επικουρικές από 2% στις χαμηλές έως και 8% στις υψηλές επικουρικές κυρίως σε ΔΕΚΟ.
5. Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
6. Ανάλογες μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.

«Κλειδώνουν» οι περικοπές στα εφάπαξ

Περικοπές έως και 35% αναμένεται στα εφάπαξ, καθώς το υπουργείο Εργασίας ζήτησε την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, η εντολή δόθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο πριν μια εβδομάδα. Το έγγραφο επικαλείται διατάξεις του νόμου 2084/92 σύμφωνα με τις οποίες «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Με το έγγραφο ζητείται από τα Ταμεία να υπολογίσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ, αλλά και το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, στη βάση 3 σεναρίων τα οποία υποδεικνύονται και είναι τα εξής:

Σενάριο 1: α) το τμήμα της παροχής για δικαιώματα (σ.σ.: χρόνος ασφάλισης) ως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν, και β) το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο σενάριο 1, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο) ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Όσο πιο αργά βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη (2015, 2016, 2017, 2018 κ.λπ.) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Με βάση το δεύτερο σενάριο που έρχεται στο φως όλο το ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τη συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τρίτο και πιο σκληρό σενάριο από όλα προβλέπει για το τμήμα του εφάπαξ ως το 2013 υπολογισμό βάσει νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους, για όλα τα έτη και το υπόλοιπο ποσό από το 2014 και μετά, με βάση τη συσσώρευση των εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.

Πηγή: newmoney.gr