ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κένεθ Άροου: «Να αφήσουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά τους»

Κένεθ Άροου: «Να αφήσουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά τους»
Ο Αμερικανός νομπελίστας Κένεθ Άροου θεωρεί αναπόφευκτες τις χρεοκοπίες στην Ευρώπη...

Ο Αμερικανός νομπελίστας Κένεθ Άροου θεωρεί αναπόφευκτες τις χρεοκοπίες στην Ευρώπη. Δηλώνει ελάχιστα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο διαχείρισης της ευρωκρίσης και προτείνει προληπτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισής της.

«Το χρέος αυτό», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος, «πληρώνεται τώρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία και την Γαλλία κι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Θα γίνει μια μορφή χρεοκοπίας, ή αναδιάρθρωσης ή χρησιμοποιήστε ό, τι άλλη όμορφη λέξη θέλετε. Εξάλλου, το οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας δεν είναι και τόσο μεγάλο. Η κατάρρευση αυτών των ομολόγων σημαίνει ότι ένα κακό χρέος αναγνωρίζεται ως τέτοιο. Το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δεν είναι κατ΄ αρχήν και τόσο μεγάλο, και δεύτερον, η εντύπωσή μου είναι ότι το σύστημα μπορεί να απορροφήσει τις ζημίες. Η Ισπανία είναι διαφορετική περίπτωση και η Ιταλία ακόμη περισσότερο.

«Υπάρχει έλλειμμα κεντρικής ηγεσίας»

«Υπάρχει έλλειμμα κεντρικής ηγεσίας. Οι πλούσιες χώρες διαπραγματεύτηκαν μόνον μεταξύ τους για το ποια θα αναλάβει το βάρος. Η κάθε μια έχει διαφορετικούς εσωτερικούς περιορισμούς. Είναι άλλο, εάν υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση κι αυτό είναι μέρος του προβλήματος».

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr