ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκουν χρήματα για το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης

Δεν βρίσκουν χρήματα για το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, στον αέρα βρίσκεται η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

∆ΝΤ και Παγκόσµια Τράπεζα επιµένουν να βρεθούν τα 871 εκατ. ευρώ που απαιτούνται από «σφαγή» του αφορολόγητου, καθώς δεν µπορούν να κοπούν άλλα κοινωνικά επιδόµατα

Οι συζητήσεις των επικεφαλής των δανειστών με την κυβέρνηση κόλλησαν στην πρόταση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να βρεθούν τα 871 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά απαιτούνται, από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, καθώς δεν είναι δυνατή η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι οι πόροι θα εξευρεθούν με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ή από περικοπή φοροαπαλλαγών ή από επανεξέταση των κοινωνικών παροχών.

trito mnimonio

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μεταφέρεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι δανειστές ζητούν παρεµβάσεις µόνιµης απόδοσης, αδιαφορώντας για την πρόταση τόσο του
υπουργείου Οικονοµικών, όσο και του υπουργείου Εργασίας να βρεθούν τα κονδύλια µόνο για το 2017.

Μάλιστα, µετά την αναθεώρηση των στατιστικών δεδοµένων για το 2015 και την εµφάνιση «τρύπας» ύψους 480 εκατ. ευρώ, αµφισβητούν τους Προϋπολογισµούς για τα έτη 2017 και 2018 λόγω διαφοροποίησης της δηµοσιονοµικής βάσης.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Realnews, δεν αναγνωρίζουν ούτε την υπεραπόδοση των µέτρων ύψους 140 εκατ. ευρώ που εµφανίζεται το 2016, ούτε και το «µαξιλάρι» των 300 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για παροχές σε υγεία, παιδεία και πρόνοια για το 2017. Μάλιστα, καλά ενηµερωµένες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν ότι από τα 300 εκατ. ευρώ, µόλις το 1/3 θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί για την καταβολή του ΚΕΑ.

Η οικονοµική ένδεια και η αδυναµία περικοπής των υπαρχόντων επιδοµάτων πρόνοιας επανέφεραν στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης την πρόταση του ∆ΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας για µείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούµενο χωρίς οικογένεια στα 5.000 ευρώ.

Η πρόταση, σύµφωνα µε το δημοσίευμα, απορρίφθηκε από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας, που τόνισαν ότι το αφορολόγητο έκλεισε κατά τη διάρκεια της προηγούµενης αξιολόγησης και δεν συζητείται.

Για πρώτη φορά οι δανειστές παραδέχθηκαν ότι δεν είναι δυνατόν να εξοικονοµηθούν 871 εκατ. ευρώ από περικοπές στις αµιγώς προνοιακές παροχές, καθώς οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα το 2014 αντιστοιχούσαν µόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 4% που είναι ο ευρωπαϊκός µέσος όρος.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήµανε ότι η δαπάνη αυτή θα µειωθεί δραστικά µετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη λήξη των προγραµµάτων για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι δαπάνες αυτές αναµένεται να µειωθούν σε 1,85% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και να ανέλθουν µόλις σε 1,46% το 2017, ενώ για το 2018 θα πέσουν στο 1,33% του ΑΕΠ. Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιµείνουν στη µείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες θα κατακρηµνιστούν σε κάτω από 1% του ΑΕΠ το 2017 και στο 0,83% το 2018.

Η Παγκόσµια Τράπεζα εξαιρεί από τη συζήτηση συρρίκνωσης των προνοιακών παροχών τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόµατα (οι δαπάνες για το παιδί και την οικογένεια ανέρχονται σε µόλις 0,4% του ΑΕΠ, έναντι ευρωπαϊκού µέσου όρου 2,1%).

Στον αντίποδα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Παγκόσµιας Τράπεζας, υπάρχουν 30 από τα συνολικά
200 επιδόµατα που καταβάλλονται, τα οποία µπορούν να µειωθούν (σύµφωνα µε το υπουργείο, δεν ξεπερνούν τα 115 τα επιδόµατα που υπάρχουν) και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για ιατροφαρµακευτική κάλυψη εκτός δηµόσιου συστήµατος υγείας, αλλά και παροχές από άλλα υπουργεία, όπως το επίδοµα θέρµανσης.

Ειδικοί του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την «R» αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση από την
αναδιάρθρωση των παραπάνω επιδοµάτων δεν µπορούν να εξοικονοµηθούν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οποιαδήποτε µείωση των προνοιακών επιδοµάτων θα φέρει αύξη ση του αριθµού των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης, καθώς θα µειωθεί το ετήσιο εισόδηµά τους. Σηµειώνεται ότι, µε βάση τους υπολογισµούς της κυβέρνησης, επίδοµα θα δικαιούνται περίπου 700.000 πολίτες, ενώ σε περίπτωση που κοπούν επιδόµατα ο αριθµός αυτός µπορεί να εκτιναχθεί στο 1 εκατοµµύριο.

Ενιαία βάση δεδοµένων

Η Θ. Φωτίου κατέθεσε στους δανειστές σχέδιο για την εξασφάλιση ενός νέου συστήµατος άσκησης προνοιακής πολιτικής και διαχείρισης επιδοµάτων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα χρησιµοποιηθεί µια ενιαία βάση δεδοµένων για όλα τα επιδόµατα, που ήδη λειτουργεί, και θα δηµιουργηθεί ένας εθνικός µηχανισµός παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Πρόκειται για µια ηλεκτρονική υπερ-πλατφόρµα, όπου θα υπάρχει διασύνδεση φορέων όπως το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ο ΟΑΕ∆ (Οργανισµός Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού) κ.ά. µε τα 246 Κέντρα Κοινότητας που δηµιουργούνται σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν ολοκληρωµένες υπηρεσίες σε ευάλωτες οµάδες πληθυσµού.

Με αυτό το ηλεκτρονικό σύστηµα θα πραγµατοποιείται online έλεγχος σε όλη την κεντρική διοίκηση. Μάλιστα οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα χάνουν το επίδοµα σε περίπτωση που µέσω του ΟΑΕ∆ τούς προσφερθεί θέση απασχόλησης και την αρνηθούν περισσότερες από δύο φορές.
Επίσης, προωθείται η µετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωµών, µε στόχο στο άµεσο µέλλον να αναλάβει και την καθολική καταβολή των επιδοµάτων.

Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για τη δηµιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της µικρής και µε χαµηλή αξία δηµόσιας περιουσίας, µε στόχο την υλοποίηση προγραµµάτων στεγαστικής πολιτικής για τους δικαιούχους του ΚΕΑ. Υπενθυµίζεται ότι το επίδοµα για κάθε µεµονωµένο ενήλικα είναι 200 ευρώ τον µήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδηµα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδηµα, το κράτος θα συµπληρώνει το ποσό µέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται ακόµη 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο µέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραµελής οικογένεια θα µπορεί να λάβει οικονοµική ενίσχυση έως 400 ευρώ τον µήνα.

Σχετικές ειδήσεις