ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Η συζήτηση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αφορά το πόσο σφικτά θα κρατά η Γερμανία τα λουριά στην Ελλάδα». Με την έκφραση αυτή -που παραπέμπει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος, θεσμών και Ευρωζώνης για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του ελληνικού προγράμματος- έμπειρος αξιωματούχος των Βρυξελλών απάντησε στο CNN Greece για το τι πρέπει να περιμένουμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις αρχές Νοεμβρίου – το δεκαετές έχει υποχωρήσει στο 7,4% από το υψηλό έτους του 11,8% - έχει καταδείξει πως οι αγορές προεξοφλούν μια θετική κατάληξη στο ζήτημα της απομείωσης του βάρους του χρέους. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ωστόσο πως η προσοχή των επενδυτών δεν επικεντρώνεται στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος που έως το 2030 δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ, αλλά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γιατί; Διότι η συνέχιση της λιτότητας – ειδικά σε βάθος πέραν της δεκαετίας - ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως εν δυνάμει πηγή αδυναμίας και πολιτικής αστάθειας. Δεδομένου δε πως στην αποδεκατισμένη από την επταετή ύφεση ελληνική οικονομία η επιβολή νέων φόρων και η περικοπή ανελαστικών δαπανών απλά χειροτερεύει την κατάσταση, ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα συμβατά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι για τις αγορές και ο «δείκτης ρίσκου» για τη χώρα.

Αυτό το ξέρει το ΔΝΤ και για το λόγο αυτό επιμένει διαρκώς σε δημόσιες τοποθετήσεις του να τοποθετεί στο 1,5% του ΑΕΠ το όριο στο οποίο μπορούν να κινηθούν με ρεαλιστικές παραδοχές τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος σε βάθος χρόνου. Η ελληνική πλευρά συντάσσεται στην ίδια γραμμή και ζητά το πλεόνασμα του 3,5% να ισχύσει μόνον για το 2018 και ύστερα να προσαρμοσθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων